Keskustelua adressista

Kansalaisadressi 2007

Tämä on taltiointi vuoden 2007 adressin ajoilta. Keskustelu on päättynyt.

 

Vieraskirjan viestit:

2. Paavo Nurkka sanoo:

September 30th, 2007 at 22:16

Miksi näillä sivuilla annetaan väärää tietoa siitä, että suomalainen ei voi ostaa venäjaltä maata ,tai mökkitonttia. Minäkin

tunnen sellaisia ihmisiä naapuripitäjästä Savitaipaleelta joilla on

OMA  tontti ja mökki kostamuksessa. Minä itse vaikka olen SUOMALAINEN en

tiettävästi kylläkään voi ostaa tonttia ahvenanmaalta, koska en

hallitse kovin hyvin RUOTSIN kieltä!!! Terv. Paavo Nurkka

 

Suna vastaa:

Hei Paavo.

Oikeusministeri Brax on todennut myös, että suomalaisilla on

mahdollisuuksia ostaa maata Venäjältä, mutta siihen liittyy aikalailla

kuvioita. Kaupankäynnistä hän on luvannut myös kirjallista tuotosta

tulevaisuudessa. Tosiasia on kuitenkin, että Venäjä on määritellyt

rajavyöhykkeen, jonka alueelta maata ei saa ostaa (esim. Suomen entiset maa-alueet ovat tällä alueella).  Vastavuoroisuus olisi todella tärkeää, jos kauppojen halutaan olla normaalia kanssakäymistä rajan molemmin puolin!

Olen näillä sivuilla moneen kertaan todennut, että suomalainen ei  voi ostaa maata tai kiinteistöjä Ahvenanmaalta,  ei ennen kuin on asunut siellä viisi vuotta ja suorittanut hyväksytysti ruotsin kielikokeen.

Tätä samankaltaista esimerkkiä olen itse esittänyt vaihtoehdoksi (ilman kielikokeita).

Esitykseni oli esimerkki, jolla keskustelu saatiin syntymään.

 

Olen saanut viimeaikoina postia kansanedustajilta eri puolilta Suomea, jotka ovat kiittäneet vakavan ja tärkeän asian keskusteluun nostamisesta. Tilannetta on aiheellista pohtia neutraalisti, yhtenä kokonaisena pakettina (suomi-maailma). Haluamme pärjätä tässä maailmassa muiden mukana.

3. Antti-Pekka Mustonen sanoo:

September 1st, 2007 at 10:42

 

Tervehdys toveri!

Ulkosuomalaisena, kesäpaikka Suur-Saimaalla, heräsin vähän myöhään. Allekirjoitin adressin ja laitoin pienen viestin tutuilleni ( lähes 100 viestiä) suosittaen “loppurynnistystä”.  Älä masennu syytöksistä A) populismista B) russofobiasta C) nationalismista jne. Ei haukku haavaa tee.

Olet toiminut aktiivisesti, vastuuntuntoisesti, yhteistä hyvää tarkoittaen, suomalaisuutta puolustaen, samalla toisia sortamatta – niin kuin kunnon demarille kuuluukin toimia! Maailmalla on nähty, että kiinteistöspekulantit ja muut kysenalaisen moraalin väki ei onnea tuo.

 

Hyvää syksyä toivotellen . . . Tynkä-Karjalan Antti

 

Suna vastaa:

Kiitos Antti!

 

4. Laura Mikkonen sanoo:

August 22nd, 2007 at 10:30

Kiinteistöjen hinnat (ennen kaikkea rantatonttien)ovat nousseet täällä Keski-Karjalassakin. Jos myyjän moraali on rahasta kiinni, niin tavallinen kansalainen ei enää pysty täältä päin tonttia saamaan! Kokemusta on! Tohmajärvellä on jo joka viides kiinteistökauppa viime aikoina tehty itänaapurin kanssa. Verotuloihin tämä suuntaus ei sanottavasti ole vaikuttanut! Jatko huolestuttaa!  Mitenhän on jatkossa, jos ja kun Venäjästä tulee joskus oikeusvaltio ja nämä “uusrikkaat” ehkä joutuvat silloin “rahanpesustaan” tilille! Usein tonttikupan motiiviksi sanotaan Suomen turvallisuus, niin onko heillä (ja usein koko suvulla) silloin automaattinen turvapaikkaoikeus täällä? Muista maista tulleet joutuvat turvapaikkaa hakemaan henkilökohtaisesti ja sen saa kansainvälisten kriteereiden perusteella. Joutuvatko silloin nämä köyhät rajakunnat maksumiehiksi vai onko Suomen valtio valmis maksamaan heidän ylläpitonsa?

Pidän itseäni realistina en missään nimessä rasistina.

Samanlaista avarakatseista realismia ja tulevaisuuden ennakointia toivon muiltakin! Kehitetään Suomea suomalaisille !Mehän tämän maan olemme lunastaneet ja hyvinvoinnin rakentaneet ja teemme sen jatkossakin!

Globaalissa maailmassa luottakaamme itseemme!

5. Anne Nordström sanoo:

August 9th, 2007 at 10:02

Minusta tämä on hienoa että näin järkevästi ajat asiaa. Olen perheeni kanssa noin vuoden ajan suunnitellut tontin tai mökin ostoa Saimaalta. Otinkin yhteyttä sukulaisiini jotka olivat myymässä kesäpaikkaansa Taipalsaarelta. Mutta tajusin pikku hiljalleen että minä tavallisena veronmaksajana en enää tuohon kelkkaan mahtunut.

Sukulaispaikka meni jotenkin hämärissä, ns. “ ihan heti meni”, -merkeissä; sain jonkin verran hinnasta tietoa ja tajusin että paikka myytiin yli 150.000 euroa korkeampaan hintaan. Epäilen että meni naapurivaltion rikkaille.

 

Minulla ja lapsillani ja lapsen lapsillani ei siis tule koskaan olemaan minkäänlaista mahdollisuutta ostaa lomanviettopaikkaa Etelä-Karjalasta.

 

Älkää syyttäkö ostajia! Tottakai sitä ostetaan kun on heikko lainsäädäntö ja ahneet myyjät haluavat vaan rahaa. Eikö lomapaikkojen myyjät voisi jotenkin merkitä mustille häpeälistoille paikkakunnalla ja> kuvat heistä tuoda julkisesti esiin? Onko näillä myyjillä minkäänlaista moraalia? Mikä on ylipäänsä heidän elämän- ja ihmiskuva? Onko heillä ylipäänsä omia lapsia tai lapsen lapsia? Te myyjät autatte myös Venäjää näin helposti valtaamaanSuomen joka aikoinaan on hyvin verisesti lunastettu.

 

Suna vastaa:

Kiitos.

Kertomasi kaltaisia esimerkkejä olen kuullut lukuisia. Aiemmin ylpeyden aiheenamme on olut, että lähes kenellä vain on mahdollisuus kesämökkiin, hinta-taso on ollut järkevä ja meille suomalaisille riittävä, nyt tilanne on muuttunut, eikä kaikki ole tästä ilahtuneita.  Itsekin pohdin suuresti nimenomaan lasteni tulevia mahdollisuuksia..

Tilanne on hankala, eikä millään muodoin yksiselitteinen myöskään myyjien kannalta. Uskon, että moni heistä miettii useamman kerran myydäkö vai eikö. Laki on kuitenkin myynnin puolella, nämä myyjätkin toimivat lain puitteissa. Osa ihmisistä syyllistää heidät ja näin he kantavat mukanaan tuota “häpeää”.. Itse kuitenkin ymmärrän, monta tarinaa myös myyjien puolelta kuulleena, heidän ratkaisuaankin. Olen kuullut jopa kaupasta, jossa venäläinen tarjosi 600 000€ enemmän kuin yksikään suomalainen. Kyllä tuollaisten summien edessä ihminen on valmis tekemään ratkaisunsa, vaikka vähän sitten sen häpeänkin kustannuksella. Moni myyjä on varmasti “sinut” tehdyn kauppansa kanssa, mutta on niitäkin, jotka eivät asialla ylpeile.

Tiedän osan myyjistä “lukevan” nykytilannetta niin, että jos ei itse pistä upealla paikallaan rahoiksi, (joutuessaan sen syystä tai toisesta joka tapauksessa myymään), joku toinen suomalainen lunastaa sen ja myy pian huomattavalla voitolla eteenpäin..

Vaikka itse pystyn käsittämään ja ymmärtämään niitä, jotka päätyvät syyllistämään myyjiä, en itse kuitenkaan niin tee, koska laki on se joka tämänkaltaiseen toimintaan ja tilanteeseen on johtanut. Itse kohdistan kritiikkini lakiin. Vapaa-kauppa johtaa myös yksilötasolla hyödyn maksimointiin, vaikkakin valitettavasti, mutta ymmärrettävästi.

6. Jussi Rantala sanoo:

August 2nd, 2007 at 17:25

Hankkeesi on hyvä ja kannatettava. On uskomatonta että jotkut ovat ilmeisen tosissaan sekoittamassa tähän asiaan muukalaisvastaisuutta ja jopa rasismia – mistä ei ollenkaan ole kyse. Myös työvoimapulaan vetoaminen tuntuu adressin vastustajilta aika heiveröiseltä vedolta. Vai uskovatko he tosiaan itsekään että kalliiden mökkien hankkijat olisivat se mahdollisesti kaipaamamme työvoimareservi..

Joka tapauksessa, tsemppiä.

 

Suna vastaa:

KIITOS!! Mukavaa, että löytyy ihmisiä, jotka näkevät asian asiana, eivätkä sotke tähän ihmisiä!

Olen samoilla linjoilla kanssasi. Ne joiden mielestä tilanteeseen olisi hulluutta puuttua millään muodoin, perustelevat näkökantaansa usein myös sillä, että tämä tilanne luo työtä ja työpaikkoja.. Tarvitsemme siis vieläkin enemmän työntekijöitä..

7. J-P Sunila sanoo:

August 2nd, 2007 at 10:31

 

Puhut, parahin Suna, demariksi (onneksi et sentään ole kepuli…) asiaa ja hyvin. Juurikin näin pitäisi asioiden mennä ulkomaalaisten maanomistuksen suhteen. Mielestäni ei-Suomen kansalainen saisi korkeintaan

vuokrata maata, piste. Puukkoa tuntuu tulevan sieltä “takavasemmalta” ihan riittävästi. Ja tuosta liiketoiminnasta vielä, ihan heti en usko mihinkään suomalaisten laajamittaiseen taloudelliseen hyötymiseen venäläisistä, taitaa homma olla pikemminkin päinvastoin. Tsemppiä!

 

PS. Onneksi Liisa K. on fiksu ja tajuaa asua Ruotsissa…

 

Suna vastaa:

Kiitos J-P!!

On mieltä lämmittävää saada väliin positiivista kannustusta! Hassua, että toisilla on tarve tehdä tästä henkilökohtaista. Minähän olen todennut ääneen tilanteen, joka ei ole ollut salaisuus kenellekään, ei ainakaan täälläpäin Suomea.

Ps. Ja kuuleppas myös sinä.. 🙂 Puolue puh pah tästä pelistä

pois.. Mutta kiitos, että kehaisit siitä huolimatta ;o)

 

8. Eero Priha sanoo:

July 30th, 2007 at 17:53

 

Hei

Et aivan täsmälleen vastannut ihmettelyyni, hieman asian vierestä. Epäilen, että Suomessa esiintyy runsaasti sterotyyppistä venäläisvastaisuutta. Tähän viittaavat kv. kyselyt, jossa suomalaiset olivat kosovolaisten jälkeen venäläisvastaimpia Euroopan maista. Toiseksi, kuinka monta prosenttia maata on siirtynyt venäläisille/ulkomaalaisille esim. entisen Kymenläänin kunnissa. Ainakin äskeisen lehtijutun mukaan kaupankäynti on ollut melko vähäistä ainakin Haminen seudulla. Enemmän olisin huolestunut asuntojen hintojen noususta, jota Helsingin seudulla aiheuttavat sinne tulleet kansainväliset kiinteistösijoitusyhtiöt. Helsingissä on asumunen jo muutenkin kovin kallista.

Suna vastaa:

En nyt oikein hoksi Eero, miten halusit/haluat minun vastaavan…  En kiistä etteikö tuollaisia kyselyitä olisi olemassa, en myöskään voi kiistää niiden sisältöä. Pystyn kyllä ymmärtämään senkin, miksi näin olisi. Nykypäivää ja siihen liittyviä asenteita voidaan ymmärtää muistamalla elettyä historiaa. Vastaan kuitenkin vain omista lähtökohdistani käsin ja omasta puolestani, varsinkin kun kohdistit esityksesi/kysymyksesi adressiin, jonka minä olen alulle laittanut. Minä en ole adressia luonut rasistiset ajatukset mielessä! Enkä kohdistanut sen koskettavuutta erityisesti mihinkään kansakuntaan. Esimerkkinä olen kuitenkin pakotettu käyttämään faktoja. Asia on noussut todeten nykyisen tilan.

STT uutisoi taannoin, että alueemme kiinteistökaupoista viidennes siirtyy venäläiseen omistukseen. Eikö 20% ole jo aika merkittävä prosentti uusien syntyneiden kauppojen suhteen? Toisin kuin voisi päätellä minulle aiemminkin esitettyjen kysymysten pohjilta, minulla ei suinkaan ole täällä karttaa, johon pistän punaisen nuppineulan aina uuden ulkomaiseen omistukseen siirtyneen kaupan myötä.. En osaa siis omalta osaltani prosentteja kertoa, en ole tilastokeskus. Oma arvaukseni on, ettei todennäköisesti kuitenkaan suurista prosenteista ole vielä kysymys. Suuntaus on mielenkiintoinen ja haasteen heittävä, pyrkimykseni on toimia siten ettei suuriin> prosentteihin päädyttäisikään..   Jos perehdyt näille sivuilleni että adressin keskusteluihin kirjoittamiini teksteihini, voit todeta, että toden totta olen huolestunut myös asuntojen hintojen noususta! Mikä on yksi oleellinen tekijä asiassani. Hintojen nousuun tosin vaikuttavat monet erilaiset tekijät ja tällä alueella ne todennäköisesti ovat omanlaisensa verraten Helsinkiin.

Kesän Helsingissä Mechelininkadulla vuokralla olleena, tiedän kyllä sikäläisten asuntojen hinta ja vuokratason.

9. Eero Priha sanoo:

July 29th, 2007 at 19:51

Pieni epäilys addressin”rasistisuudesta” on kyllä mielessäni. Oletetaanpa, että varakkaat amerikkaiset tai englantilaiset olisivat alkaneet ostaa joukkomitoin tontteja itä-Suomesta, olisiko syntynyt vastaavaa addressia?

 

Suna vastaa:

Englantilaiset voivat meiltä kyllä adressista huolimatta ostaa maata, kuinka paljon haluavat. Englanti kun kuuluu EU:n jäsenvaltioiden joukkoon.  Aivan samantekevää, kuka tonttejamme sankoin mitoin ostaa. Samat kysymykset nousisivat silloinkin esille. Tilanne on uusi ja kummallinen. Ei Suomesta ole aiemmin haluttu ostaa mitä tahansa ( rantoja, mökkejä, omakotitaloja, maa-alueita, tontteja, muita kiinteistöjä..) Ulkomaiseen loma-asumisen tai turvallisen sijoituksen tarpeeseen.

Adressihan esittää rajoituksia osto-oikeuden syntyyn EU:n ulkopuolisille, eli siis niille amerikkalaisille myös..       Adressin esitys ei lopulta estä minkään maankansalaisilta oikeutta ostaa ja omistaa. Se perää näyttöä siihen, että on sitoutunut tähän maahan ja on olemassa tarve omistaa. Se toteutuuko oma ehdotukseni ei ole> asiassa tärkeintä. Vaan se, että asiaan kiinnitetään huomiota ja joku kenties minua viisaampi voi löytää ja kehittää järkevämmän ja paremman ratkaisun. Pääasia, että joitakin työkaluja tai pelisääntöjä asian hyväksi löydettäisiin tai luotaisiin. Nyt tilanne on järjetön. Sain tänään kuulla suurimmasta yksittäisestä maa-ala kaupasta, joka siirtyi ulkomaiseen omistukseen, ala oli hulppeat 9840 hehtaaria! Turvallinen sijoituskohde!!! Aivan sama kuka sen olisi ostanut, kysyisin silti saman kysymyksen: Onko meidän todella tarpeen ja tarkoituksenmukaista vaihtaa maamme omistajuus turvalliseksi sijoituskohteeksi?

Tästä huolimatta, minun mielestäni kaikki ihmiset kansalaisuuksiin katsomatta ovat meille tervetulleita!

 

10. risto väänänen sanoo:

July 25th, 2007 at 19:53

 

kiitos ,suna ,,on hienoa että jollain on kansalais –aktiivisuutta näinkin tärkeässä asiassa !ne maat ,mitkä nyt rahan-voimalla luovutetaan esim.venäläisille.ei. pitäkäämme kotiseutu ,kotimaamme asukkaiden hallinnassa,mikäli sekään on enää mahdollista ? sie ko oot hyvän alun saanu jo tälle asialle,ni elä anna nyt periksi!lakisäädäntöhän elää jatkuvasti !sanokoon brax mitä tahansa!! tollasia siun-kaltasia ois täällä kaakon-kulmalla tarvittu jo vuosia sitten !,,,seuraavat eduskuntavaalit, ni meet sit rynnimällä sisään !! hienoa työtä!!t:risto väänänen imatralta.

 

Suna: Kiitos positiivisesta palautteesta Risto!

Kyllä tämä homma nyt hoidetaan kunnialla loppuun asti.  Tarkoituksena oli herättää asialle huomiota, sitä on tullutkin.. Vielä kun päättäjämmekin ymmärtävät itse asian, jota tässä olen esille nostanut, eivätkä kompastu joidenkin medioiden edustajien venäläisvastaiseen asian markkinointiin.. Katsellaan ja kuulostellaan, millaisia lakeja meillä on jo tehty, onko niihin mahdollisuutta enää vaikuttaa.. Ja millaisessa roolissa päättäjät näkevät suomalaisen omistajuuden…  Jos mitään ei nyt vielä tapahtuisikaan, toivon tämän“kampanjoinnin” johdosta, että tilanne tiedostetaan ja sitä seurataan, kenties kehitetään “varalle” vaihtoehtoisia keinoja, millä maanomistajuutta voitaisiin johdatella ensisijaisesti EU:n sisäiseen omistajuuteen..(?) Isojen kysymysten ja asioiden äärellähän tässä olemme. Ensimmäinen edellytys on kuitenkin, että asiasta käydään ensin asiallisesti keskustelua!

Jos emme itse pidä puoliamme ja kerro huoliamme, kukaan muukaan ei niitä puolestamme tee, näinhän se menee. Kiitos tsempistä.

 

11. James Hirvisaari sanoo:

July 25th, 2007 at 10:14

 

Adressi osoittaa, että huoli isänmaasta on yhteinen yli puoluerajojen. Kiitos hyvästä työstä.

 

12. Liisa Korvenranta sanoo:

July 18th, 2007 at 17:18

Suna hyvä, minä käyn Suomessa kyllä koska haluan tavata rakasta sukuani. Mutta en voi kovin kauaa olla siellä juuri koska ihmisten (usein, paljon poikkeuksiakin on) ympyrät on pienet eikä vieläkään ole päästy eteenpäin vaan yhä on ryssän pelko suuri, en tiedä kuinka monta sukupolvea eteenpäin sitä vielä jatkuu. Se ei ole ollenkaan tyypillistä suomalaisille vaan yleensä kaikille pikku maille joilla on samankaltainen historia. Mutta kun on asunut muutaman vuoden ulkomailla näkee asian selvästi

Ruotsissa ei ole mitään vastaavaa lainsäädäntöä ja miksi olisikaan?? Onhan täälläkin rasistisia puolueita joilla varmaan on vastaavia ideoita kuin sinulla, ei kylläkään demarit….. Saksalaiset ovat ostaneet paljon mökkejä täältä ja miksi ei? Ruotsi on multikulturellinen maa eikä saksalaiset ole sen huonompia mökin ostajia kuin muutkaan!

 

Suna vastaa:

Valitettavsti minulla ei ole virallista vahvistusta asiaan, mutta olen kuullut viime viikkojen aikana lukemattomissa keskusteluissa, että Ruotsi olisi EU-neuvotteluidensa yhteydessä rajannut EU:n ulkopuoliset osto-oikeuden piiristä. Toistan, olen siis kuullut usealta eri taholta, mutta haen vielä virallista vahvistusta. Olemme osa EU:ta, EU:n jäsenillä tulee kaikilla olla yhtenevät oikeudet liikkua, tehdä työtä ja omistaa, siksi en luonnollisestikaan ota kantaa EU:n kansalaisten oikeuksiin, miksi ottaisinkaan.

Irroitetaampa, taas tämä puolue tästä pelistä pois! Minä kun en ole puoluetta tähän millään muodoin vastuuttanut.  Minä kerään nimiä adressiin niiden puolesta, jotka toivovat asiaan muutosta tai vähintäänkin keskustelua asian tilasta. Koska sinä et toivo, jätät vain nimesi laittamasta. Jos päättäjämme ovat kanssasi samoilla linjoilla, mitään ei tule koskaan tapahtumaan ja voit olla onnellinen. Jos päättäjät ovat erilinjoilla kanssasi, voit onnitella itseäsi, että olet valinnut asuinmaaksesi muun kuin Suomen.

 

13. Liisa Korvenranta sanoo:

July 17th, 2007 at 10:30

 

Oletko ihan tosissasi Suna??? Olet rasisti ja pelkäät ulkomaalaisia kuten monet suomalaiset! Olen asunut kauan Ruotsissa ja suomalaiset eivät todellakaan ole tunnettuja vapaamielisinä, siis mitenkä paljon Suomi on esim ottanut vastaan pakolaisia???? Nyt onnistuit saamaan nimesi ja kuvasi Ruotsin suurimpaan päivälehteen ja taas kerran saa hävetä suomalaisten ulkomaalaispelkoa. Koska olen asunut täällä kauan olen saanut etäisyyttä asiaan ja ymmärrän että tuolla pelolla on historialliset syyt mutta eikö olisi jo aika mennä eteenpäin! Olkaa iloisia jos joku haluaa tulla pieneen käpykylään Ruokolahdelle, minä en ainakaan haluaisi. Suomalaisten tapa istua yksin keskellä metsää mökissä ei sovi sosiaalisille eurooppalaisille, itse asiassa on ihan käsittämätöntä. Kuka haluaisi asua siellä pysyvästi, olkaa todella iloisia että joku haluaa, ja jopa vielä maksaa siitä paljon, sieltä loma-asunnon.Suomalaiset tarvitsevat ehdottomasti“verta” ulkomailta, vaikka venäjältä, ei väliä. Suna matkustele nyt vähän vaikka Aasiassa ja Euroopassa (ei sekään suomalaisten vahva puoli..) niin ymmärrät että ihmiset ovat sosiaalisia olentoja muissa maissa eikä Ruokolahti voisi vähempää kiinnostaa ulkomaalaisia!  Terveisin Liisa

 

Suna vastaa:

Olipa sinulla riemukasta asiaa! Suomalaiset ovat nyt varmasti ylpeitä sinusta. Kerrataanpa jälleen alusta; Minä en ole ulkomaalaisvastainen! En todellakaan rasisti! Tämä asia ei sivua ihmisiä piirteineen, vaan kohdistuu omaan lakiimme, tarkemmin sen puutteeseen. Ongelma syntyy siis meistä käsin! Meidän lainsäädäntömme ei ole, toisin kuin kuulemani mukaan siellä Ruotsissa, varautunut tämän kaltaiseen tilanteeseen. Et kykene näkemään asian ydintä, koska värität sen ulkomaalaisvastaisuudella. Kysyn siis sinulta: Millä kunnat ylläpitävät kunnallistekniikan, teiden aurauksen ja kunnossapidon ym. Jos vakituiseen asumiseen tarkoitetut omakotitalot siirtyvät kunnallistekniikan alueella ulkomaalaisen loma-asunnoksi? Kunnallistekniikan ylläpitoon tarvitaan verotuloja. Kunnallistekniikan lähtökohtana on tarjota sitä niille, jotka sitä jatkuvasti tarvitsevat.. Tämän kaltaisten tilanteiden syntyessä, tarvitsemme päättäjiltämme keinoja. Adressini asia ei ole uniikki, se on syntynyt kauan ja paljon puhutun asian ympärille, sen tarkoituksena on nostaa asia yleiseen keskusteluun.. Sen tarkoituksena on ajaa suomessa samoja asioita, kuin muualla ympäristössämme on jo ajettu.

Keskustelua on kyllä syntynyt. Vielä kun saisi sen pysymään itse asiassa. Se millä tavoin toimittajat asiasta kirjoittavat, ei ole minun näpeissäni sen enempää, kuin millä tavoin esimerkiksi sinä, haluatasian ymmärtää.

Ovatko ulkomaalaiset mielestäsi ei-tervetulleita Suomeen, siinä tapauksessa, jos heiltä edellytettäisiin viiden vuoden asumista, ennen osto-oikeutta, Tanskan malliin? Ovatko virolaiset mielestäsi rasisteja meitä kohtaan, koska käyvät vastaavasta asiasta, parhaillaan jo parlamentin tasolla keskusteluja? Meidän suomalaisten innokkuus, ostaa Virosta kiinteistöjä, kun on yksi osa heillä syntynyttä huolta kansallismaiden siirtymisestä ulkopuolisille.. Ovatko venäläiset rasistisia meitä kohtaan ja olemmeko me ei-tervetulleita venäjälle, koska emme voi omistaa sieltä maata? Väitöksiesi pohjalta näin voisi yleistää, vai koskettaako meitä suomalaisia, jokin erityinen sääntö, mikä ei muita tavoita?

 

Ja vielä.. Olen, olemme koko perheenkin voimin kyllä matkustelleet sekä Aasiassa, että Euroopassa. Thaimaa on erityinen lempi paikkamme, nautimme erilaisista ihmisistä ja ympäristöistä. Kansainvälisyys on hienoa ja rikastuttavaa. Globalisaatio ei silti estä kansalaisilta, omaa mahdollisuutta vaikuttaa maidensa omistukseen, siihen tarvitaan kuitenkin tahtoa ja puuttumista lakiin. Jos sitä tahtoa ei päättäjiltämme löydy, emme voi mitään. Sinun pitänee ottaa ennemmin yhteyttä päättäjiimme ja esittää toivomuksesi, ettei tilanteeseen kajottaisi. Minä kerään viestiä niiden puolesta, joiden mielestä asia on merkityksellinen ja jotka toivovat päättäjiltämme asennetta asiantilaa kohtaan.

 

Ja muuten.. Aviomieheni on syntyisin Ruotsista, hän on muuttanut perheineen, vasta teinivuosinaan Suomeen. Suurkaupungista tänne, miten kuvailitkaan kotipaikkaani, “pieneen käpykylään, metsän keskelle,yksin mökkiin istuskelemaan..”

-vastavuoroisesti kysyisinkin; Kannattaisiko sinun joskus käydä täällä kotimaassasikin..

 

14. Eilina Gusatinsky sanoo:

July 13th, 2007 at 15:33

 

Hienoa!

Saanko vielä kuvaasi – kirjoituksesi tulisi ‘Suoraa puhetta’-vakiopalstalle. Jos se käy sinulle, lähetä se toimitukseen (info (@) spektr.net

 

Yhteistyöterveisin!

15. Eilina Gusatinsky sanoo:

July 13th, 2007 at 12:00

Hei Suna,

Olen Spektr NEDELIn päätoimittaja. Ajattelin kysyä sinulta, saammeko kääntää sinun kirjoituksen jonka lähetit Tanelille ja laittaa sen lehteen? Avoin keskustelu on hyvin tärkeä varsinkin silloin, kun jonkun ajatukset tulevat suoraan ihmiseltä eikä toimittajan välityksellä.

 

Suna vastaa:

Hei Eilina,

 

Voit ilman muuta kääntää kirjoitukseni! Tarkoituksenani oli eilen ottaa itse sinuun yhteyttä asian tiimoilta. Pahoitteluni, että kiireeni on sen viivästyttänyt. Arvostan elettänne. Kiitos.

16. Juuso W. sanoo:

July 12th, 2007 at 19:11

 

Hyvin sanottu Mika Kaartinen! Muutenkin, jos poliittisia päätöksiä aletaan tehdä hintakilpailua rajoittamaan, ollaan vaarallisen lähellä protektionismia. Kysyntä ja tarjonta ovat tervein ja vääristymättömin hinnan määräävä tekijä. Kaikista talousopeista ja poliittisista malleista vain markkinatalous ja demokratia ovat pystyneet luomaan kollektiivista hyvinvointia pitkällä ajalla.

Voidaan myös katsoa faktoja. Ulkomaalainen jolla on varaa ostaa järvisuomesta mökki ei todellakaan ole tulossa asumaan pysyvästi tänne. Tämä tiedostetaan jo laadittaessa ostajaprofiilia mökeille. Työvoimaa ja vapaa-ajan asujaa ei nyt vaan yksinkertaisesti voi rinnastaa; täysin toisistaan riippumattomia kuluttajaryhmiä! Lisäksi, jos Suomi jostain syystä lähtee protektionismin tielle, löytyy esim. Itämeren rannoilta kehittymishaluisia alueita joissa mm. venäläinen raha kelpaa.

 

Suna vastaa:

Olen aivan samaa mieltä kanssasi, työvoimaa ja vapaa-ajan asujaa ei yksinkertaisesti voida rinnastaa! Eikä tässä siitä ole edes kysymys! Sinulla ei selkeästi ole tuntumaa siitä, millainen tilanne tällä hetkellä on. Suuntaus kun on enemmän sen suuntainen, että nykyisin kokoaikaiseen asumiseen tarkoitetut, kunnallistekniikan piirissä olevat kiinteistöt muuttuvat näiksi “mökeiksi”, eikä silloin esittämäsi “ostaja-profiili” kyllä toteudu. Millä kunta tälläisessa tapauksessa kustantaa tämän tekniikan? Onko tarkoituksenmukaista, että samalla asuinalueella, kymmenestä talosta neljä on 11 kuukautta vuodesta tyhjillään? Kuten vastasin sinulle jo blogin puolella, toistan; asiat eivät ole musta-valkoisia.

Mielenkiintoinen näkökulma, että Itämeren rannoilta löytyy kehittymishaluisia alueita, joissa haluttaisiin myydä maita tai kiinteistöjä esimerkkinä käytettäville venäläisille.. Sinulla tuntuu olevan enemmän tietoa tarkasta sijainnista. Minä kun tiedän vain sen, että Tanskassa rajoitukset ovat jo voimassa, samoin kuin Ahvenanmaalla. Virossa käydään parhaillaan samaa keskustelua, mitä minä ajan takaa, sielläkään ei pidetä siitä, että ulkomaalaiset ostavat kohta kaiken, pelkästään suomalaiset ovat ostaneet esim. Saarenmaalta jo 600 kiinteistöä, heidän ongelmansa on vielä suurempi, koska suomalaiset kun ovat EU:n kansalaisia.. Kuulemani mukaan, Ruotsi ei myy maata EU:n ulkopuolisille.. Emme me täällä ole sen omituisempia kuin muut. Eikä kyse ole siitä, etteikö raha kelpaisi. Tulee muistaa, että minä esitän vain maiden ja kiinteistöjen myyntiin pelisääntöjä. En ole esittämässä rajoituksia muihin kanssakäymisiin! Suomessa on monta muutakin vaihto-ehtoista asumismuotoa, jotka kyllä sopivat suomalaiselle, onko ulkomaalaisista mielestäsi alentavaa asua muulla tavoin kuin omistamassaan? Eikä minun esitykseni lopulta edes estä omistamasta, antaa vain harkinta aikaa, onko omistaminen todella tarpeenmukaista. Esittämäsi perusteella, näet ainoaksi mahdollisuudeksemme selviytyä, myydä maamme. Surullista.

 

17. Reima Pietilä sanoo:

July 11th, 2007 at 14:46

 

Hei Suna! Sinulla taitaa olla hieman väärä puolue edustettavana. Näin demarin näkökulmasta ainakin tahraat puolueen nimeä ja suosittelisinkin irrottamaan SDP:n tästä asiasta. Sinut voisi nähdä Itsenäisyyspuolueen listalla, joten suosittelen tutustumaan siihen. Kyllä puoluekirjan värin ja aatteiden pitää kuitenkin kohdata.

Suna vastaa:

Minä olen tällä asialla yksityishenkilönä! Enkä ole itse> millään muodoin vastuuttamassa puoluetta asiastani! En myöskään omaa kuntaani. Se, että tiedotusvälineet ovat näihin seikkoihin tarttuneet, ei ole minusta lähtöisin. Tosiasiaa ei kuitenkaan ole kieltäminen.

Luulen, että sinäkin olet sen verran politiikkaa seurannut, että tiedät, myös saman puolueen jäsenien näkevän eri asioita erilailla. Oma näkemykseni on, että onneksi! Sinun ja minunhan tässä nyt selkeästi riitelevät keskenään, mene ja sano kumpi meistä on oikeammassa.. Mutta painotetaan, nyt vielä kertaalleen: Minä teen tätä yksityishenkilönä, en kunnallis- enkä puoluepoliitikkona! En malta kuitenkaan olla sanomatta, että olen saanut asialle laajaa kannatusta myös saman puolueen jäseniltä.. Tosin hekin ovat yksityisinä henkilöinä liikenteessä, kuten jokainen meistä. Tästä ei tarvitse tehdä, joten älä tee sinäkään, tässä vaiheessa puolueeseen sidottua kysymystä, sen tekevät sitten niin halutessaan päättävässä asemassa olevat.

Ilmeisesti et ole lukenut tai sisäistänyt, mistä tässä on kysymys. Minä kyllä näen jokaisen yksilön kansalaisuuteen katsomatta tärkeäksi ja yhtäläiseksi ihmeeksi. Minä en vastusta ulkomaalaisia vaan ajan takaa omasta mielestäni järkevämpiä pelisääntöjä, kysymys on vain ja ainoastaan siitä kuka voi ja miten omistaa. Jos rajoja tarvitaan, kai omistajuudellekin voidaan antaa paino-arvoa. Täytyy muistaa, että rajojen sulkeminen ja maanomistaminen eivät tässä keskustelussa edes sivua toisiaan.

 

18. reino kilpeläinen sanoo:

July 11th, 2007 at 13:46

Hyvä Suna! Esimerkki Ahvenanmaalta oikein. Asuttava Suomessa tai  oltava avioliitossa suomalaisen kanssa. Tällä tavoin taattaisiin verotulot “mökkikunnalle”. Ja voitaisiin kehitellä mökkiasumista,kaikkien asukkaiden hyväksi. TSEMPPIÄ.

 

Suna vastaa:

Kiitos! Hienoa, ettei kaikille tarvitse rautalangasta taivuttaa, mitä tässä takaa ajetaan.. 🙂

 

19. Martti Salonoja sanoo:

July 11th, 2007 at 12:38

Eikö maata voisi vuokrata määräajaksi, jonka jälkeen se palautuisi kiinteistöineen takaisin suomalaiseen omistukseen? Saataisiin rahat pois kuljeksimasta.

 

Suna vastaa:

Tämä on mielenkiintoinen ja mielestäni todella varteen otettava vaihtoehto! Viimeisen kahden viikon aikana minulla on ollut mahdollisuus käydä monia mielenkiintoisia keskusteluja kasvotusten, puhelimessa sekä sähköpostin välityksellä. Tämä ajatus on ollut muutamalla muullakin mielessä. Toivottavasti tästä voisi muodostua niille, jotka tilanteesta haluavat rahallisesti hyötyä, käytäntöön siirtyvä toimintamalli. Venäläisille tämä on käsittääkseni ainakin tuttu käytäntö, siellähän on oman maan kansalaisenkin, jos en väärin ole ymmärtänyt, kohtuullisen hankalaa päästä maan omistajaksi, olen siinä luulossa, että sielläkin maata nimenomaan vuokrataan..

Ehkäpä tämä vuokraus voisi olla yksi vaihtoehtoinen malli, joka palvelisi paremmin niin suomalaisia kuin venäläisiä..

 

20. Hannu Nikkanen sanoo:

July 3rd, 2007 at 13:28

Voisiko tämä Suna vai mikä se on listata tähän ne kansallisuudet, joille maata hänen mielestään saa myydä.

Uskomatonta, että vielä 2000- luvulla löytyy tuollaisia stereotypioilla ratsastavia.

 

Suna vastaa:

Jos tämän asian haluaa/voi väärin ymmärtää, Hannu sinun tapasi on loistava esimerkki siitä. Ei ole kyse mistään listoista, ei ole kyse siitä kuka tai ketkä ovat tänne enemmän tai vähemmän tervetulleita kuin muut. Koska tapanani ei ole sepitellä satuja, pitäydyn faktoissa. Tilanne nyt on sellainen, että asioista oikeilla nimillä puhuttaessa, joudun käyttämään esimerkkinä venäläisiä, kärjistäen kyse voisi olla siis vaikka kuu-ukoista, jos me voisimme hävitä jotakin, heidän välillisen osallisuutensa vuoksi, oman lainsäädäntömme aukoista. Siitähän tässä on kyse: Olen sen monta kertaa aiemminkin sanonut; ongelma syntyy meistä käsin ja meidän tulee miettiä, tarvitseeko asialle jotain tehdä. Minusta tarvitsee! En sinuna hätäilisi

Hannu, minun esitykseni ei ole viemässä keneltäkään lopullista omistamis-oikeutta, perään vain pelisääntöjä vallitsevaan meininkiin. En lähtisi myöskään luokittelemaan stereotypioilla, jos samanaikaisesti 2000-luvulla kyseenalaistaa sanan- ja mielipiteen vapauden. Sanon nyt varmuudeksi vielä, jos et ole teksteihini paremmin perehtynyt: Minä en ole millään muodoin ulkomaalaisvastainen, vaikka isänmaallinen olenkin ja perään omasta mielestäni suomalaisia pidemmällä aikavälillä paremmin hyödyttävää ratkaisua.

 

21. Satu Virtala sanoo:

June 30th, 2007 at 21:26

 

Hyvä Suna! Olin todella iloinen lukiessani Etelä-Saimaasta artikkelin tästä asiasta. Hienoa, että olet tarttunut asiaan, joka jo ongelmaksi on täällä Lappeenrannassakin kasvanut ja tulevaisuus näyttää hurjalta, jos tätä rataa jatkuu. Kirjoittaisin nimeni miljoona kertaa adressiisi, jos se olisi mahdollista. Parempaa tulevaisuutta Kaakkois-Suomelle toivoen.

Suna vastaa:

Kiitos! Koska nimeä ei voi kuin kerran asian hyväksi käyttää, voit käyttää ääntäsi ja viedä viestiä asian puolesta eteenpäin 🙂

22. Matti Pönni sanoo:

June 30th, 2007 at 12:22

 

Lisää venäläisiä Suomeen,että saadaan kunnon vähemmistö, jota Venäjä pääsee “puolustamaan”. Tämähän on nähty Virossa, ja aiemmin Saksan toimesta Puolassa ja muissa ympäristövaltioissa

23. Mika Kaartinen sanoo:

June 28th, 2007 at 20:10

Harvinaisen hyvin ammutaan tuossa adressissa suomalaisten nilkkaan. Tuossa adressissa on niin monta aukkoa, että puutun vain muutamaan: Otitko huomioon että Suomessa on jo nyt työvoimapula paikoittain ja se tulee vain kasvamaan ja laajenemaan? Suomi on jo muutoinkin heikossa kilpailutilanteessa kun halutaan houkutella ulkomaalaisia Suomeen (kurja ilmasto ja hurja verotus). – Ulkomaalaisten pitämä liiketoiminta luo Suomessa arvoketjun, josta hyötyvät suomalaiset yrittäjät (liiketoiminta ulkomaalaisten yrittäjien kanssa)ja kansalaiset (verotulot); Vaikuttaa että haluaisit pitää Ruokolahden, Suomen kuin se on – rapautuvana ja vanhentuvana syrjäkylänä. Onneksi me muut ihmiset haluamme osallistua ja kehittää Suomea paremmaksi.

Suna vastaa:

Hienoa, että halukkuutta osallistumiseen ja Suomen kehittämiseen löytyy! Siihen itsekin omalla asiallani pyrin. Ehket löytänyt asiani ydintä. Tässä se lyhyesti: Minun ajatuksenani on vaikuttaa siihen, että kiinteistömme pysyisivät asuttuina, kokovuotisesti, tarkoituksensa mukaisesti, joista kunnat hyötyvät vakituisten asukkaiden ansioverotuloina. Omistusoikeuden syntyä edeltäneen asumisvelvoitteen, voisi kuvitella myös hidastavan hintojen kehitystä, ohi oman hintatasomme. Minä en ole missään tapauksessa sulkemassa rajoja! En ole myöskään estämässä ulkomaalaisten Suomessa asumista, työskentelyä, enkä vierailuja! Kansainvälisyys on hienoa, moni ihanimmista ihmissuhteistani on alkuperältään muita kuin Suomen kansalaisia. Katson asiaa nimenomaisesti asutusalueen lähtökohdista, loma-asuntoina omakotitalomme eivät Suomea ja sen kehittymistä edistä.  Ja vielä tärkeä huomio: Ruokolahti ei suinkaan ole rapautunut syrjäkylä! Siitä voi sellainen tulla, jos asuinkiinteistömme ovat vain muutaman viikon vuodesta asuttuina, tähän suuntaukseen yritän ajaa järkeä.

Tervetuloa todistamaan kuntamme tilannetta, vaikkapa äijänkärräyksen MM-kisoihin 28.7!