Vieraskynän Tuula Peltonen: Vastuullisuutta omistamiseen

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

”Vastuullisuutta omistamiseen”, kirjoittaa vieraskynäilijä, kansanedustaja Tuula Peltonen.

Näinä päivinä Suomessa eletään melko hyvää kaupan aikaa. Varsinkin itänaapuristamme saapuu runsas joukko innokkaita lomailijoita täyttäen kylpylät, laskettelukeskukset ja ostospaikat. Meistä suomalaisista on paljon kiinni, miten osaamme hyödyntää laajenevat markkinat ja tarjota riittävästi palveluja ja myytävää matkailijoille. Tyytyväisinä he tulevat suuntaamaan ostosmatkansa Suomeen aina uudestaan ja se on hyvä asia taloutemme kannalta.

Tavallisen vähittäiskaupan ja palvelujen myynnin kanssa olemme kutakuinkin pärjänneet, joskin venäjän kielen taitoa kaivattaisiin vielä lisää. Maa- ja kiinteistökaupan osalta käydään kiivasta keskustelua aivan muusta kuin kielitaidollisista syistä. Monien suomalaisten mielestä rakkaat itänaapurimme ovat vallanneet liikaa alueita ostaessaan kiinteistöjä Suomesta. Yleensä vielä hankittujen kiinteistöjen käyttötarkoitus on jäänyt epäselväksi. Asuntotaajamista hankitut, kunnallistekniikan alueella kokoaikaiseen asumiskäyttöön tarkoitetut kiinteistöt, ovatkin muuttuneet loma-asunnoiksi ja autioittaneet taajama-alueita. On selvää, että tämä aiheuttaa närkästystä alueen kehittäjissä ja paikallisissa asukkaissa.

Kiinteistökauppa-asia on saanut aikaan toimenpiteitä myös eduskunnan tasolla. Ruokolahtelaisen kansanedustaja Suna Kymäläisen aloitteen allekirjoittivat ennen joulua yli sata edustajaa. Aloitteessa esitetään säädettäväksi laki ETA-maiden ulkopuolelta tulevien henkilöiden, yhtiöiden, yhteisöjen ym. tahojen toiminnan sääntelystä ja rajoituksista kiinteistöjen hankintaan ja vuokraukseen Suomesta. Olin itse viimeiseen asti kriittinen ja nimenomaan kansallisuuteen perustuvalle rajoittamiselle. Nyt kun juuri ennen joulua kirjoitin aloitteeseen nimeni, perustan kannatukseni sille, etten hyväksy asuinalueiden eriarvoistumista enkä sitä, että meillä Suomessa lisääntyy rasistinen ajattelu millään tavalla.

Kun ulkomaalaisten hankkimien kiinteistöjen käyttötarkoitus on jäänyt toteuttamatta, aiheuttaa tämä jännitteitä ulkomaalaisten ja paikallisten asukkaiden välille. Myös se tosiasia, että Venäjällä ollaan rajoittamassa muista maista tulevien maanhankintaa, antaa aiheen vastavuoroisuusperiaatteelle. Lainsäädännöllisin keinoin voidaan määritellä asianmukaiset edellytykset ulkomaalaisten tahojen kiinteistönhankintaan ja kiinteistöjen käyttöön. Se ei ole kansallisuuden perusteella syrjimistä vaan kaupankäynnin saattamista laintasolla oikeisiin mittapuihin, kuitenkaan itse kauppaa estämättä.

Tarpeen on siis tarkentaa ulkomaalaisten jo hankkimien kiinteistöjen käytön ja yhteiskunnallisten velvoitteiden asianmukaista hoitamista, siirtyä vastavuoroisuusperiaatteen noudattamiseen, hyödyntää ulkomaalaisten toimijoiden myönteiset vaikutukset Suomelle sallimalla kiinteistöjen vuokraaminen ja niiden asianmukainen käyttö sekä edellyttää viiden vuoden asumista kotipaikkanaan Suomi ennen kuin kiinteistön omistaminen on mahdollista. Aloite tulee käsittelyyn eduskunnassa helmikuussa.

Kirjoittaja, Tuula Peltonen on SDP:n kansanedustaja Jämsästä. Alkuperäinen kolumni on julkaistu 28.12.2013 Äänekoskella ilmestyvässä Sisä-Suomen lehdessä.