Vammaisilta ei pidä leikata

Etusivu,Kirjoituksia,Uutisvirta,Yleinen

Vammaisilta ei pidä leikata

On vaikea ymmärtää, miksi hallitus on koskaan lähtenyt esittämään 61 miljoonan säästöjä ikänsä vammaisena olleiden ihmisten tuista. Kuntaministeri Vehviläinen on omien sanojensa mukaan sitouttanut normin purkuun jopa opposition, mutta ministerin täytyy kyllä muistaa, että ihan mihin tahansa emme voi lähteä mukaan.

Ihmisarvon kunnioitus ja heikompien puolustaminen on hyvinvointiyhteiskunnan tärkeimpiä tehtäviä. Normit, jotka tätä tukevat ovat edelleen tärkeitä. Hallituksen leikkausesitys yli 75-vuotiaiden vammaisten tuista on välttämätöntä perua, viimeistään kehysriihessä. Vamma ei katoa vanhetessa, ei myöskään avuntarve, vaan käy päinvastoin.

Nyt hallitus linjaa, että nämä elämänsä vammaisena eläneet eivät enää tarvitsisi erityispalveluita, siis esimerkiksi sokeat eivät enää saisi opaskoiraa? Ministeri Rehula totesi, että vammaiset voivat ostaa itse näitä palveluja. Ongelma vaan on, ettei näillä ihmisillä ole varaa ostaa palveluja.

Kysymyksessä on nyt ihmiset, jotka ovat eläneet koko elämänsä pienellä eläkkeellä, muutamilla satasilla kuukaudessa. Rehula myös totesi, että osa vammaisista selviäisi vähemmillä kuljetuskerroilla. Tämä toteutuukin jo nykyään. Kunnissa on käytössä niin sanottuja sote-kortteja, joiden mukaisesti laskut tulevat vain toteutuneista matkoista, kaikki eivät suinkaan käytä kaikkia 18 matkaa, joihin heillä olisi oikeus ja tuolloin siitä ei myöskään tule kenellekään kustannuksia.

Taloudellinen tilanne on tietysti vaikea ja säästöjä tulee tehdä. Tähän asti hallitus on hyökännyt heikkoja ja pienituloisia kohti, nyt on vuorossa puolustuskyvyttömät. Niihin, jotka eivät saa omaa ääntään kuuluviin. Ja se on kummallista. Maailmassa on valtioita, joissa vammaisuutta tai köyhyyttä pidetään yksilön omana vikana.

Suomessa on kuitenkin oltu ylpeitä siitä, että meillä jokaisesta pidetään huolta. Erityisesti niistä, jotka eivät ole itse tilanteelleen mitään voineet. Nyt tätä arvoa ollaan vakavasti loukkaamassa. Se on kummallista, eikä sitä saa päästää tapahtumaan.

Suna Kymäläinen

kansanedustaja (sd)

Kolumni julkaistu maanantaina 21.3.2016 Uutisvuoksi -lehdessä.