Valloitetaan maailma!

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

“Saipa, Saipa, se on Saipa, yksi idän ihmeistä!” Raikui täpötäysi Kisapuisto Saipan puolivälieräkamppailussa, joka päättyi toivottuun ja juhlittuun jatkoon neljän sakissa. Ja tämäkös tekee hyvää kulmakuntamme urheilusta nauttivalle kansalle.

Yksilötasolla liikunnan vaikutusta yksilön omaan terveyteen ja hyvinvointiin ei voi korvata. Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi ovat kytköksissä urheiluun ja harrastamiseen.  Maakuntamme Saipa-henki kiteyttää urheilun yhteisöllisen vaikutuksen. Yhteinen jääkiekkoperhe jakaa hekuman ja kokee pelaajat meidän omina poikina, samana sakkina! Saipa on Lappeenrannan ja eteläkarjalaisten! Joukkueurheilun äärellä kuulumme yhteisöön, jossa hyvä mieli kuuluu jokaiselle.

Liikunnan ja urheilun merkitys on kiistämättä tärkeä. Pienen lapsen luontaista liikkumisen, maailman tutkimisen ja valloittamisen halua ei pidä liikaa rajoittaa. Lapsi, joka jo pienenä oppii rajansa, luottaa liikkeisiinsä, hallitsee voiman käyttöään ja koordinaatiotaan, pärjää tulevassa.

Harrastava ja urheileva lapsi on poissa kaduilta yhä yleistyvien huumeiden ja päihdeaineiden käytöstä. Urheilevalla lapsella ja nuorella on selkeä vuorokausirytmi, terveellinen ravinto ja riittävät unet. Neljän, paljon liikkuvan, lapsen äitinä huomaan, ettei harrastaminen vaikuta negatiivisesti lapsen koulumenestykseen, päinvastoin.

Lasten harrastuksiin satsaaminen on mitä tuottavin sijoitus tulevaan. Siksi kuntien ja valtion on huolehdittava liikuntatiloista, tarjonnasta ja ettei rahan puute ole syy harrastamattomuuteen.

Tulevassa varhaiskasvatuslaissa on kirjattava lapsen luonnollisen liikkumisen tarpeet maalaisjärkeä käyttäen. On vaarana, että kaikki kiipeilypuut, telineet ja pulkkamäet kielletään, jottei mitään sattuisi ja päiväkodinjohtaja joutuisi vaaran tuottamisesta käräjille. Tosiasia on, että joskus voi sattua, vaikka kaikki olisi kielletty. Tasaisella pihallakin voi liukastua ja kolauttaa päänsä. Väitän, että vähemmän sattuu kun on opittu hallitsemaan omaa kehoaan ja nauttimaan luonnollisesta tarpeestaan liikkua ja valloittaa maailma!

Kirjoitus julkaistu keskiviikkona 2.4.2014 Imatralaisessa ja Lappeenrannan uutisissa.