Väärä suunta

SDP:n eduskuntaryhmä teki rinnakkaislakialoitteen hallituksen esitykseen lähetetyistä työntekijöistä, eli ulkomailta Suomeen töihin lähetetyistä työntekijöistä. Hallituksen esitys sisältää virheitä, joita ei ole perusteltua viedä eteenpäin. Yksi suurimmista ongelmista ovat sen vaikutukset kabotaasiliikenteeseen eli Suomen sisäisiin maantiekuljetuksiin. Lisäksi asiaan liittyy myös toinen eduskunnassa oleva lakiesitys, joka poistaisi kansallisen sääntelyn kabotaasista. SDP tarjoaa hallitukselle vaihtoehdon ja perääntymistien huonosti harkittujen lakimuutosten korjaamiselle.

Hallitus ajaa väärään suuntaan. Tämäkin esitys on kovaa, ideologista suomalaisen työn ulosliputtamista, jota ei voi hyväksyä. Nämä esitykset jäävät historiaan joihin joudutaan palaamaan.

Viime viikolla valtionvarainministeri Stubb ilmoitti, että tämä hallitus tekee Suomen historian kokoomuslaisinta politiikka. Toisaalta ei ole kuin vajaa vuosi, kun Timo Soini perusteli hallitustaivaltaan suomalaisen työn ja työehtojen takuumiehenä toimimisesta. Nämä lupaukset ovat osoittautuneet katteettomiksi. Viime kesäkuussa nimenomaan ulkoministeri Soini ja liikenneministeri Anne Berner sopivat kabotaasin kansallisen sääntelyn purkamisesta.

Nyt hallitus uhkaa tuoda Suomeen halpatyömarkkinat esityksellään. Jos Suomeen tullaan töihin, niin on tultava reiluilla työehdoilla. Vaikka kuinka tehtäisiin historian kokoomuslaisinta politiikkaa.

Juha Sipilän hallituksen esitys runtelee kaltoin Suomen maantiekuljetusalaa. Me esitämme ketjuvastuun ulottamista, kuten jo rakennusalalla, myös maantiekuljetuksiin. Olemme samaa mieltä niin alan työntekijöiden kuin työnantajienkin kanssa. Siksi hallituksen esitys on tyrmättävä eduskunnassa ja tilalle tulisi ottaa SDP:n esittämä malli toimeenpanon perustaksi. Yksikään hallituspuolue ei viime kevään vaaleissa esittänyt ohjelmassaan suomalaisen työn, suomalaisten työehtojen ja suomalaisten yritysten ulosliputtamista. Jos olisi, ne tuskin olisivat nyt hallitusvallassa.

Suna Kymäläinen (sd)

kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen

Kolumni julkaistu maanantaina 9. toukokuuta 2016 Uutisvuoksi -lehdessä.