Uusi tiedustelulaki tarvitaan – venäläiset ovat hankkineet kiinteistöjä Suomen turvallisuuden kannalta tärkeiden paikkojen läheltä

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit

Eduskunnassa paraikaa käsittelyssä olevan tiedustelulain taustalla on tahto vahvistaa kansalaisten turvallisuutta. Taustalla on huoli yhä epävarmemmaksi muuttuneesta turvallisuusympäristöstämme, jonka luomiin uusiin uhkiin tiedustelulaki ei nykyisellään vastaa.
Samaan aikaan, kun keskustelu uuden tiedustelulain mukaisesta tiedon ja viestinnän tarkkailusta on käynnissä, on tärkeä kohdistaa huomio nimenomaan niihin turvallisuusuhkiin, jotka maailman muutos on tuonut osaksi arkipäiväämme. Puhutaan nk. hybridisodan uhista maassamme. Näitä ovat propagandan ja tietoverkkovakoilun lisäksi muun muassa valtiolle strategisten kohteiden lähellä tehdyt maa- ja kiinteistökaupat.

Turvallisuus on meille jokaiselle tärkeää. Valitettavasti muuttunut ympäristö edellyttää uusia toimintamalleja, kuten ajankohtaiset tiedustelulait. Olen osaltani tuonut esille huolia lainsäädäntömme tilasta ETA-alueen ulkopuolisten tahoilta tapahtuvista maa- ja kiinteistökaupoista. Esimerkiksi venäläiset ovat hankkineet systemaattisesti erilaisia kiinteistöjä Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta merkittävien paikkojen ääreltä. Usein nämä kiinteistöt ovat hyvin vähällä käytöllä. Kuten kiinteistökauppaa rajoittamaan tähtäävien laki- ja kansalaisaloitteideni kohdalla olen tuonut esille, on selvää, että osa näistä kiinteistöistä on hankittu rauhan ajan tiedustelun tarpeisiin.

Surullinen tosiasia on, ettei tätä mahdollisesti tapahtuvaa tiedustelutoimintaa pystytä vallalla olevan lainsäädäntömme johdosta valvomaan tai estämään. Tiedustelulakien voimaantultua tämä vakava aukko valvonnassa korjautuu jo tapahtuneiden kauppojen osalta.

Ilman ulkomaalaisten kiinteistöjen ostoa rajoittavaa tai kieltävää lainsäädäntöä, uhka kansallisen turvallisuuden kannalta merkityksellisten alueiden menettämisestä on todellinen. Kyse on valtion kokonaisturvallisuudesta, joka ei saa olla kaupan.

Suna Kymäläinen
kansanedustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja

Kolumni julkaistu perjantaina 23.2.2018 Uutisvuoksi -lehdessä.

Lisätietoja:

Emmi Mäkelä (0503215311)

Poliittinen avustaja