Terveisiä perheistä

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

On ihanaa kulkea paljain jaloin pihanurmella auringon lämmössä. Potkulaudoilla kirmaavien lasten hihkaisut siivittävät kesätunnelmaa. Vielä on kesää jäljellä. Kuitenkin koulujen alkuun on aikaa enää viikko ja perheissä valmistaudutaan jo koulun alkamiseen. Kesän vapaus on kurottava koululaisen rutiineiksi. Koulujen alkaessa tiellä liikkujan on muistettava pienet koululaiset, turvata heille turvallinen koulumatka.

Koulujen alku tuo hankintoja. Uusi koulureppu, koulutarvikkeita, mahdollisesti kouluvaatteita. Harrastusten alkaessa harrastusmaksut ja sopivien välineiden hankkiminen ovat ajankohtaista. Kulutusyhteiskunta pyörii esimerkillisesti. Monissa perheissä huokaistaan syvään pohtiessa, miten rahat saadaan riittämään kaikkeen tarvittavaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on todennut lapsi- ja nuorisoköyhyyden olevan kasvussa. Toisin sanoen kysymys on lapsiperheiden köyhtymisestä. Lapsiperheiden ostovoima on hiipunut vuosien saatossa. Muun muassa lapsilisät ovat jääneet muiden maksujen, kuten energian, alv:n, polttoaineen, dieselveron ja harrastemaksujen, kohotessa pahasti jälkeen.

Pahinta on lapsilisien loppuminen ikään, jossa lapsi täyttää 17 vuotta. Tuossa vaiheessa lapsen koulutuksesta, ajokortista, itsenäistymisestä jne. aiheutuvat kustannukset juuri moninkertaistuvat. On vaihtoehtoja, joilla perheiden ostovoimaa korjattaisiin. Mielestäni lapsilisän tulisi olla tukimuoto, joka kestäisi täysi-ikäisyyteen asti. Tulisi aidosti myös pohtia lapsivähennyksen uudelleen käyttöönottoa.

Tämän rinnalla tulisi vakavasti tarkastella oppivelvollisuuden jatkamista 18-vuotiaaksi, joka takaisi maksuttoman opiskelun. Vanhempien tulojen vaikutuksesta toisen asteen koulutukseen osallistuvan nuoren opintotuen määräytymisen osalta tulisi luopua kokonaan. Myös oppikirjojen tulisi olla ilmaisia. Mopo- ja ajokortin kustannuksia on saatava alaspäin.

Perheiden ostovoiman kasvu pyörittää yhteiskunnan rattaita, sijoitetut eurot siirtyvät kulutukseen ja  takaavat työtä ja hyvinvointia.

Kansanedustaja Suna Kymäläisen kolumni on julkaistu Uutisvuoksi -lehdessä maanantainan5. elokuuta 2013.