Taksi vie ja taksi tuo – vai viekö sittenkään?

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Yleinen

Taksi vie ja taksi tuo – vai viekö sittenkään?

Uusi taksilaki astui voimaan 1.7 ja toi mukanaan heti ongelmia.

Lentokentällä eri hintataulukoiden vilinästä hämmentyneitä matkailijoita, heikkoja ja huonokuntoisia potilaita odottamassa tunteja kyytiä sairaalalta kotiin, peruuntuneita lääkärikäyntejä, kun ennakkoon tilattu Kela-kyyti ei olekaan saapunut.

Pelkoa koetaan yrittäjienkin keskuudessa: pienemmille taksiyrittäjille uusi laki saattaa olla kuoleman suudelma elinkeinolle.

Aiemmin Kela kilpailutti alueelliset kumppanit, joilla on oikeus välittää Kelan korvaamia kyytejä maakuntansa alueella. Nämä suoravälityskeskukset voivat taas tarjota oikeutta Kela-kyydityksiin alueensa muille taksiyrittäjille, mutta ei ilman hintalappua. Sopimus saattaa edellyttää merkittäviä osake-tai kuukausimaksuja tai pakottaa kalliisiin laiteinvestointeihin.

Kaikilla yrittäjillä ei tähän ole varaa. Kelan korvauskyytien sopimusten ulkopuolelle eivät kuitenkaan jää vain yritykset: Ruokolahdella useampi invataksi seisoo jo nyt tallissa, samaan aikaan pelastuslaitosta on jouduttu hälyttää apuun ison kaluston tarpeessa. Hallaa uusi systeemi aiheuttaa pienyrittäjien lisäksi niille kaikista tärkeimmille – kela-kyytien varassa oleville asiakkaille.

Taksien rooli suomalaisessa terveydenhuollossa on paljastunut, mutta liian myöhään? Liikennepalvelulain valmistelun aikaan me oppositiossa toimme esiin taksien keskeisen roolin suomalaisen sairaankuljetusjärjestelmän osana ja varoitimme mahdollisista ongelmista. Hallituksella oli lain hyväksymisen ja toimeenpanon välillä vuosi aikaa luoda riittävät toimintaedellytykset, kotiläksyt jäi tekemättä.

Sote-malliaan hallitus on puolustanut palveluiden saatavuutta parantavana ratkaisuna, joka toisi hoidon lähemmäksi sitä tarvitsevalle. Asiantuntijoiden mukaan sote-mallin vaikutus olisi päinvastainen ja yhä useampi joutuisi matkustamaan suuriin keskittymiin hoidon perässä, mutta millä?

Mitä terveyteen tulee, hallitus on entistä voimakkaammin asettamassa ihmisen itsensä vastuun ratin taakse.

Suna Kymäläinen

kansanedustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja

*Mielipidekirjoitus julkaistu Uutisvuoksi-lehdessä 10.7.2018