Luulen, että äänestäjät olisivat valinneet toisin, jos olisivat tienneet mitä on tulossa. Juha Sipilän hallitus on nyt esitellyt kaksi budjettia neljästä – ja kansa ihmettelee milloin se rahasade heidän taskuihinsa alkaa. Oltaisiin kaikki vakuuskuoren omistajia. No, ei ole tullut eikä näkynyt. Päinvastoin – vähäväkisimmältä kansanosalta on leikattu, leikattu ja leikattu.

Yritysjohtaja Sipilä oletti vaalivoiton huumassaan, että kyllä tämä tästä oikiaa, ihan yrityselämän opein. No, ei ole oiennut, eikä näytä Sipilän suurimmilla seuraajillakaan enää usko riittää oppi-isän suuntaan.

Ei vedä työmarkkinat, ei etene käänteen tekevät uudistukset, ei kartu verokertymät. Kotimarkkinat kannattelevat taloutta – siis sinun ja minun rahat – rahat joita käytetään kaikissa kotitalouksissa. Ja vielä: tiedetään, kun suhdanne floppaa, romahtaa (2008), on kaikki pelimerkit paras sijoittaa kahteen seikkaan. Ne ovat pitkäaikaistyöttömyys ja nuorten työllisyys.

Ja kuten hallitus viime syksynä linjasi, tämä tie on unohdettu. Aktiiviset työllistämistoimet haudattiin heti. Nyt lopputulos on Suomen historian suurin pitkäaikaistyöttömien määrä sekä lohduttomin näkymä alle 25-vuotialle ja alle 30-vuotiaille.

Tällä viikolla hallitus pitää riihensä ensi vuoden tulo- ja menoarviosta, budjetista. Ennakkoasetelma on enemmän kuin outo. Hallitus ei itsekään tunnu tietävän mitä sen ajama KIKY-sopimus tarkoittaa. Tämä tuottavuutta ja kasvua hakeva TUPO leikkaakin ”yllättäen” kuntataloudesta 270 miljoonaa, jossa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen vähennys on 45-90 miljoonan välillä.

Siis kaikki edellinen vielä lisäksi siihen, mitä on viety jo työntekijöiltä palkan alennuksina. Ja mikä merkittävintä – on viety tähän kaikkeen syyttömiltä lapsilta ja nuorilta tasa-arvoisen kehittymisen ja oppimisen edellytykset. Onko tämän hallituksen tarkoitus lopettaa peruskoulu? Tasa-arvoisen päivähoidonhan se jo lopetti.

Kasvatuksessa ja koulutuksessa on tulevaisuus, sen maamme hallitus on hyljännyt. Varmasti nyt, teot nähtyään, moni äänestäisi toisin kuin keväällä -15. Ensin kevään kuntavaalit antavat ensimmäisen paikan reivata Suomen tietä – näin ei voi edetä.

Suna Kymäläinen (sd.)

kansanedustaja, Ruokolahti

Kolumni julkaistu maanantaina 29. elokuuta 2016 Uutisvuoksi -lehdessä.