Sipilä, Berner ja Soini hoipertelevat

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

Sipilä, Berner ja Soini hoipertelevat

Väylät työryhmään – Postista väkeä lisää työttömiksi

Miksi Postin johto hidastaa jakelua ja hävittää työpaikkoja? Miksi hallitus toimii vastoin postidirektiiviä ja Suomen perustuslakia? Miksi hallitus sooloille toistuvasti puutteellisella valmistelulla?

Ei ole kuin hetki kun, liikenneministeri esitti tieverkostomme siirtämistä väyläyhtiöön. Esitys heikkoudessaan kaatui suureen vastustukseen ja hanke siirrettiin parlamentaarisen työryhmän valmisteluun. Pois on vedetty hallituksen esitys saariston yhteysalusten maksullisuudesta -osin samoin perustein. Noloin peruutus oli aie laittaa veneet ja moottoripyörät verolle – ”ökyjahdit” ja ”juppiskootterit”.

Hassun asiasta teki, että hallituspuolueiden edustajat riemuitsivat tästä saavutuksesta. Onhan se yksi tapa tietysti nostaa pyrstösulkaansa sekin: ensin esitetään huonoja esityksiä ja sitten perutaan ne. Energiaa tulisi kohdentaa kuitenkin ennemmin hyvään lainvalmistelutasoon ja edistyksen aikaansaantiin.

En voi ymmärtää, miten hallitus, jonka ylevä ja oikea päämäärä oli lisätä työllisten määrää Suomessa – onnistuu ennätyksiä rikkoen saattamaan lisää ihmisiä kortistoon. Hallituksen pitää perustuslain velvoittamana ottaa huomioon työllistämisen näkökohdat punnitessaan kaikkia sen tekemiä ratkaisuja.

Postilain muuttaminen hidastaisi postin kulkua merkittävästi. Jakelupäivien karsiminen ja pakkokilpailutus hävittäisi Postista 2500–3000 työpaikkaa. Tämä siksi, että hallituksen esityksessä yleispalveluun kuuluvaa kirjeen kulkunopeutta ollaan hidastamassa käytännössä kahdesta päivästä viikkoon. Nyt keskiviikkona lähetetty kirje on perillä perjantaina, lakimuutoksen jälkeen vasta seuraavan viikon tiistaina tai keskiviikkona.

Lisäksi alueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakelua, on Postin kilpailutettava jakelu yleispalvelukirjeiden osalta. Hallituksen pykälänviilaus pakkokilpailuttamiseksi on kaukana normien purkamisesta. Ja kaiken lisäksi se nostaa postimaksuja ja hävittää niitä arvokkaita työpaikkoja.

Suna Kymäläinen (sd)

kansanedustaja

Kirjoittaja on SDP:n toisen kauden kansanedustaja, eduskuntatyhmän varapuheenjohtaja Ruokolahdelta. Toinen kausi on menossa myös eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä lakivaliokunnan jäsenenä. Kolumni julkaistu 22.2.2017 Imatralaisessa ja Lappeenrannan uutisissa.