Sairasta sairastaa?

Etusivu,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

Kesä vaikuttaa vihdoin alkaneen. Loma ja lämmin hellii ihmisten mieltä. Useamman kasvoilta heijastuu hymy. Raskaita ei jaksaisi ajatella. Nythän on kesä!

Ei ihmisestä tule huonoa siksi, että sairastaa.

Ihminen tarvitsee hyvin voidakseen mahdollisuuden ladata akkuja. Koneita kun ei olla, ja vaikka oltaisiinkin, on niissäkin vikoja.

Muutama viikko sitten pohdin tätä, koska sairauspoissaolojani käsiteltiin paljon mediassa.

Tuleeko ihmisistä sankarillisia jos he eivät sairasta lainkaan? Usein joku kertoo, ettei ole ollut flunssan takia kertaakaan poissa töistä, vaan on lääkkeen voimin käynyt töissä. Miksi näin? Onko siis työntekijä, joka jää sairastamaan kotiin, laiska tai huonompi työntekijä?

Yhteiskunnallisesti katsoen asia on toisin. Kotiin jääden tauti ei tartu muihin. Lepo voi ehkäistä jälkitaudin, josta aiheutuisi pidempi sairausloma. Täydessä terässä työ on tuloksellista, puolikuntoisena puolitehoista. Suomeen on taisteltu sairasvakuutuslaki, jotta työntekijä voi ladata itsensä kuntoon.

Tätä oikeutta täytyy laajentaa eikä murentaa mistään suunnasta. Meillä on vieläkin liikaa työtä tekeviä, joilla ei ole mahdollisuutta toimeentuloon sairastuessaan. Esimerkiksi monet yrittäjät ja luovilla aloilla toimivat ihmiset törmäävät tähän epäkohtaan. Siksi taistelua oikeudesta sairastaa ei saa lopettaa, vaan jatkaa ponnekkaammin.

Ei sairaus ole häpeä. Ei ihmisestä tule huonoa siksi, että sairastaa migreeniä, astmaa tai syöpää. Ihminen on arvokas, ja hänellä on oikeus hoitoon ja lepoon. Siksi en sairaana mene töihin.

Kansanedustajien tehtävä on pitää suomalaisten puolta. Omalla esimerkillämme emme saa kyseenalaistaa oikeutta sairastaa, sillä kohta se kyseenalaistettaisiin laajemminkin.

Eduskunta on avoin työpaikka ja hyvä niin. Jos kunnan työntekijä sairastuu ja jää sairauslomalle, ei työnantajalla ole oikeutta kertoa sitä.

Kansanedustajat ovat kuitenkin erilaisissa asemissa. Joillakin on kaksi valiokuntaa päivittäin, kuten minulla, ja joillakin vain yksi. Jos siis olen sairas, poissaoloja tulee yhdeltä päivältä yhteensä kolme, kaksi valiokunnasta ja yksi istunnosta. Yhden valiokunnan edustajalla poissaoloja tulee vain kaksi. Näitä seikkoja pitäisi tilastoja uutisoitaessa tuoda esiin. Mutta nyt nautitaan kesästä akkuja ladaten ja toisiamme tavaten!

SUNA KYMÄLÄINEN

Kirjoittaja on ruokolahtelainen kansanedustaja (sd)

Kolumni julkaistu maanantaina 14. heinäkuuta 2014 Uutisvuoksi -lehdessä.