Pienituloiset kerryttävät vuokrillaan asuntorahaston varat – Hallituksen päätös asuntorahaston varoista on epäoikeudenmukainen

Etusivu,Kirjoituksia

Vuokralaiset ry vaatii, että eduskunta ei hyväksy hallituksen viime perjantaina tekemää päätöstä käyttää valtion asuntorahaston (VAR) varoja 73 miljoonaa euroa valtion yleiskuluihin. Päätös johtaa markkinavoimien jylläämiseen kohtuuhintaisen asuntotuotannon kustannuksella. Varat on käytettävä asuntotuotantoon.

– Tällainen päätös vahvistaa markkinavoimien otetta asuntotuotannosta. Olemmehan jo nähneet mihin se on johtanut eli asumiskulujen jatkuvaan kasvuun. Siitä kärsii yksittäisten asukkaiden lisäksi elinkeinoelämä ja sen myötä koko yhteiskunta, painottaa puheenjohtaja Suna Kymäläinen.

Vuokralaiset ry:n mielestä on käsittämätöntä, että hallitus tekee tällaisen päätöksen, joka on täysin eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnön vastainen. Viime syksynä eduskunta hyväksyi yksimielisesti mietinnön suosituksen, että VAR:n varat suunnataan vain asuntotuotantoon.

Vuokralaiset ry korostaa, että asuntorahaston varallisuus on kerrytetty pieni- ja keskituloisten asukkaiden maksamien aravalainojen korko- ja lainanlyhennyskustannuksista.

– Miten voi olla mahdollista, että valtio kerää kaikkein pienituloisimmilta asukkailtaan ylimääräisiä maksuja yleiskuluihinsa. Sellaista tulonsiirtoa ei voi hyväksyä. On yleisen oikeustajun mukaista, että asuntorahaston varat suunnataan helpottamaan yhteiskunnan vähempiosaisten asuntotilannetta, korostaa Kymäläinen.

Vuokralaiset ry varoittaa, että päätös voi pahimmillaan jarruttaa kohtuuhintaisen asuntotuotannon aloituksia.

– Olemme tilanteessa, että elinkeinoelämän kehityksen pullonkaulana kasvukeskuksissa on nimenomaan pula kohtuuhintaisista asunnoista. Jos tämän päätöksen myötä vaarannetaan ko. asuntotuotanto, päätös on todella lyhytnäköinen, eikä sitä voi hyväksyä, painottaa Kymäläinen.

Vuokralaiset ry esittää, että eduskunnan on tässä tilanteessa toimittava linjakkaasti ja kumottava hallituksen päätös.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Suna Kymäläinen, Vuokralaiset ry, puh. 050 512 0526

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, puh. 050 5883 483

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.