Mitä meillä suomessa tapahtuu?

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

En voi tietää, mitä tarkalleen oikeuskansleri Jaakko Jonkka tarkoitti Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa, jossa hän moitti Sipilän hallituksen lainvalmistelun tasoa ja tilaa. Epäilys oli voimakas ja ihmetystä herättävä.

Eikö hallituksella ole aitoa vuoropuhelua sen toiminnan laillisuutta valvovan oikeusoppineen kanssa? Sen tiedän, ettei yritysmaailman toimintakulttuuri sovi yhteisten asioiden hoitamisessa ja lain valmistelussa. Kiireiset aikataulut ja ehdottomat deadlinet eivät lakeja valmistellessa tuo hyvää tulosta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on näin pyrkinyt toimimaan ja tuloksena eduskuntaan on tuotu paljon huonosti valmisteltuja ja jopa perustuslaillisesti epäilyttäviä hallituksen esityksiä, jossa niitä on sitten peruttu. Myös perustuslakivaliokuntaa on huomauttanut hallitusta asiassa toistuvasti.

Hallitus on myös käyttänyt uhkailua ja kiristystä yhtenä poliittisen agendansa päämäärien toteuttamisen keinoina, vaikka se monia valtio-oppineita puistattaakin. Ihmeellinen ja huolestuttava tilanne syntyi Ylen uutisoinnin riippumattomuudesta pääministerin toimesta, häntä koskettavasta uutisoinnista. 

Jätin eduskunnassa torstaina 8. joulukuuta kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi Postin toiminnasta. Perustuslaki takaa viestin salaisuuden, myös kirjeen. Tällöin ensimmäisenä nousee mieleen kysymys, voiko postia jakaa ja lajitella ulkoistettu työntekijä? Siis henkilö, joka ei ole suoraan Postin määräysvallan alainen? Postilain uudistus on juuri ministeri Bernerin valmistelussa ja tiedossa on, että kilpailua tullaan avaamaan entisestään. Kaoottisuus postimarkkinoilla tulee lisääntymään.

Juuri nämä ovat sellaisia seikkoja, joita oikeuskanslerin kuuluu nostaa esiin, kun lakeja valmistelevat virkamiehet kirjoittavat pykäliä hallituksen poliittisessa komennossa. On todella huolestuttavaa, jos nämä dialogit eivät välity valmistelusta vastaaville ministereille tai he ovat sulkeneet niiltä korvansa tai etteivät he näitä viestejä muista saaneensa.

Perin outoa työyhteisökulttuuria on myös se, jos pääministeri Sipilän lausuma pitää paikkansa uutisessa, ettei hän ole koskaan keskustellut kahden kesken oikeuskanslerin kanssa. Hallituksen ministereiden kannattaisi nyt istuntovapaiden aikana lukea ministerin käsikirja. Siellä on seikkaperäisesti käyty läpi myös esteellisyyteen liittyviä, näitä avoimuuden kannalta tärkeitä demokratiamme peruskiviä.

Vuosi 2016 on ollut Suomea johtavalle hallitukselle kompuroiva. Lienee yksimielinen toive, että vuosi 2017 menisi tyylikkäämmin. Eriarvoistumista vähentäen, perustuslakeja ja hyvää hallintotapaa kunnioittaen. Suomi ansaitsee oikeudenmukaisuutta. Hyvää pian alkavaa vuotta 2017.

Suna Kymäläinen

kansanedustaja (sd), Ruokolahti

Kolumni julkaistu 27. joulukuuta 2016 Uutisvuoksi -lehdessä.