Vaikeat ja repivät väännöt päättyivät lopulta vasemmistoliiton selkärangan katkeamiseen ja eroamiseen hallituksesta. Kun sain rakennepaketin ensimmäistä kertaa eteeni, oma reaktioni oli samankaltainen. Sitten mietin, miten huonosti asiat olisivat, jos demaritkin pakenisivat hallituksesta? Kuka sitten pitäisi pienen ihmisen puolta?

Suurin keskustelu on käyty lapsilisistä ja oikeutetusti. En pysty hyväksymään lapsilisistä leikkaamista. Leikkaaminen sieltä, missä tulevaisuus kasvaa on ajattelematonta ja typerääkin. Lapsiköyhyys on suurin syrjäytymisriski. Jo tällä hetkellä Suomessa arvioidaan elävän noin 130 000 lasta köyhyysrajan alapuolella. Leikkaaminen lapsilisistä vaarantaa tavoitteet ehkäistä lapsiköyhyyttä ja siten syrjäytymistä.

Sain neljän lapsen yksinhuoltaja äidiltä soiton. Hän työskentelee perhepäivähoitajana saaden 800 euroa/kk. Hänen perheessään lapsilisien leikkaus on 40 e/kk. Valtava osuus perheen tuloista – kohtuuton, sanon minä. Asiaa ei ole ajateltu selkeästi loppuun saakka. Toimeentulotuen varassa asuvalta lapsilisät eivät leikkaudu, mutta pientä työtuloa tienaava ihminen ei ole toimeentulotuen varassa elävä; 40 euroa on iso raha pienissä tuloissa!

Sosialidemokraatit esittivät lapsilisiin tasokorotusta ja lapsilisien verolle laittamista. Tällöin pienituloiset eivät olisi menettäneet mitään, progressiivinen verotus olisi huolehtinut oikeudenmukaisuudesta rikkaimpien osallistuessa suuremmalla osuudella verojen maksuun. Tämä olisi tuonut valtiolle arviolta 300 miljoonan säästöt. Demarimalli ei käynyt muille. Sen sijaan kokoomus vaati lapsilisiin 250 miljoonan leikkausta. Ilman demareita näin olisi tapahtunut. Hulluinta on, että nyt demareiden pitäisi iloita ”voitostaan”, demareiden ansiosta leikkauksia tehdään vain 110 miljoonaa! Hirvittävä summa, joka ei tunnu voitolta, eikä saavutukselta, vaikka se sitä on. Juuri demareita lapsilisiin kajoaminen satuttaa ja koskee, olemme itse olleet tätä etuutta aina puolustamassa. Puolustettiin nytkin, vaikka tappiolta tuntuu.

Toisin kuin hallituksesta paennut vasemmistoliitto, demarit vaativat, että kerrannaisvaikutukset selvitetään ja niihin on voitava tehdä muutoksia, ettei pieni- ja keskituloisista tule vastoin alkuperäistä tarkoitusta suurimpia maksajia. Vain hallituksessa oleva voi vaatia ja edellyttää ja tehdä muutoksia. Mitä jos emme olisi hallituksessa varmistamassa tätä?

Kansanedustaja Suna Kymäläisen kolumni julkaistu maanantaina 31.3.2014 Uutisvuoksi -lehdessä.