Kymäläinen vaatii lääkärihelikopterin Lappeenrantaan

Etusivu,Kirjoituksia,Yleinen

”Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteri tukikohta kuuluu Lappeenrantaan”, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.). Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän selvityksen mukaan Lappeenranta olisi sijainniltaan tulevan lääkärihelikopteritukikohdan paikkakuntana paras vaihtoehto erityisesti väestön tavoitettavuuden ja hälytystehtävien tavoittamisen sekä toiminnallisten näkökulmien kannalta. Tästä huolimatta tuleva tukikohta päätettiin edellisen hallituksen toimesta sijoittaa Uttiin.

Huomattava osa hälytyksistä Kaakkois-Suomessa suuntautuu selvityksen mukaan Utista poispäin idän ja koillisen suuntaan, eikä Kouvolan alueella ole laajan päivystyksen keskussairaalaa. Lappeenrannassa sen sijaan keskussairaalapalvelut ovat lähellä. Kouvolan alueelle ei myöskään selvityksen mukaan ole tarvetta ensihoidon ilmailukapasiteetin lisäämiselle, sillä alueella toimii jo vakiintunut Puolustusvoimien helikopteripäivystys, joka tarvittaessa antaa hätäapua. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan on syntynyt vaikutelma, että Utin sijoituspäätöksessä pääkaupunkiseudun intressit ovat painaneet Kaakkois-Suomen hätätilapotilaiden tarpeita enemmän. Myös eduskunnan oikeusasiamies on sitä mieltä, että Kaakkois-Suomen asukkaiden lääkärihelikopteripalvelut on turvattava ja niiden saatavuuden on oltava yhdenvertaista muihin Suomen alueisiin verrattuna.

Kymäläinen painottaakin asiaan puuttumisen tärkeyttä: selvityksen pohjalta on selvää, että sijoituspäätös on otettava uudelleen käsittelyyn. Päätös on voitava tehdä uudelleen kuunnellen koko Kaakkois-Suomen hätätilapotilaiden tarpeita. ”Lääkärihelikopterin sijoittaminen Lappeenrantaan on kaikkien etu, ja toimintaa tulisi tarkastella ennen kaikkea potilas edellä. Hallituksen ja eduskunnan täytyisi siis pikimmiten tehdä asiassa uusi päätös ja sijoittaa tukikohta Lappeenrantaan, missä sen kaikkien asiaperustelujen nojalla kuuluisikin olla”, Kymäläinen päättää.