Kymäläinen Porissa: Oppivelvollisuuden pidentämiseen rohkeutta

Etusivu,Kirjoituksia,Uutisvirta,Yleinen

SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan sivistysvaliokunnan varajäsen Suna Kymäläinen komppaa puoluetoverinsa Antti Lindtmanin vetoomusta Kokoomuksen suuntaan oppivelvollisuusiän nostamiseksi.

– Nyt ei ole aikaa hukattavissa. Työuria on pidennettävä myös alkupäästä. On siis otettava käyttöön järeät keinot: oppivelvollisuuden nostaminen on oikea kehitysaskel. Nykyisen toisenasteen muuttamista peruskoulun kaltaiseksi oppivelvollisuudeksi tulisi harkita vakavasti. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että sen kustannukset olisivat yhteiskunnalla aivan kuten nykyisessä oppivelvollisuus koulussa, peruskoulussa, Kymäläinen linjaa.

– Tämä myös tasaisi nuorten mahdollisuuksia ja heidän perheidensä kustannuksia, oppikirjat eivät ole ilmaisia, lapsilisät päättyvät 17-vuoteen ja vanhempien tulot vaikuttavat opintotukeen, monissa perheissä oppikirjojen kustannukset ovat suuri menoerä, Kymäläinen tietää lukiolaisen äitinä.

– Saattaa kuulostaa äkkiseltään hurjalta, mutta tämä satsaus maksaa itsensä takaisin monikertaisesti. Nuorisoon satsaaminen kannattaa aina, uudistamisessa tarvitaan rohkeutta ja kauaskatseisuutta, Kymäläinen perustelee.

– Nyt olisi hyvä paikka parlamentaariselle oppivelvollisuuskomitealle, kaikkien puolueiden, siis myös opposition mukaan ottamiselle jo valmisteluun, ruokolahtelainen neljän lapsen äiti ja kasvattaja Kymäläinen ehdottaa.

Oppivelvollisuusiän nosto olisi erinomainen täsmätoimi työllisyyden hoidossa. Kymäläinen toistaa Lindtmanin esiin nostamat faktat: Pelkän perusasteen varassa olevien 25-50 -vuotiaiden työllisyysaste on 40% ,  kun toisen asteen suorittaneiden vastaava luku on lähellä 70%:a. Lisäksi perusasteen varaan jäävien nuorten työuran odote on alle 25 vuotta, kun taas toisen asteen suorittaneiden työuran odote on jopa 7 vuotta enemmän eli 32 vuotta.

Oppivelvollisuusiän nostolla on siis merkittävä vaikutus työllisyysasteeseen, työurien pituuteen ja työttömyyteen. Työuria on saatu pidennettyä hyvin työuran loppupäästä, mutta nyt tarvitaan konkreettisia toimia myös työurien alkupäähän.

Suna Kymäläinen osallistuu tiistaista torstai-aamupäivään Porin SuomiAreenan koulutuspoliittisiin keskusteluihin sekä eduskunnan sivistysvaliokunnan vierailuohjelmaan Satakunnassa.