Kymäläinen patistaa hallituksen luovuutta esille pien- ja yksinyrittäjyyden kannustamiseksi

Etusivu,Kirjoituksia,Uutisvirta,Yleinen

– Hallituksen toiminnan kärjen on kohdistuttava työllisyyteen. Kaikki toimet työpaikkojen ja työn luomiseksi on käytettävä. Ilmenneisiin epäkohtiin on etsittävä korjaavia ratkaisuja, jotta työllisyys paranee, vaatii SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen.

Kymäläinen jätti torstaina kirjallisen kysymyksen toimista pien- ja yksinyrittämisen kannustamiseksi. Pontimena kysymyksilleen Kymäläinen näkee tuoreet tiedot uusien yritysten rekisteröintien romahtamisella yhdeksällä prosentilla tammi-kesäkuussa verrattuna vuotta aiempaan.

– Pienyrittäjien ahdinko siis pohdituttaa. He ja keskisuuret yritykset ovat niitä, joihin työpaikat syntyvät tällä erää – tässä suhdanne tilanteessa. Trendi on huolestuttava, jos pienyritysten perustamiset ovat romahtaneet keskimääräisestä perustamistahdistaan. Eli yksinyrittäjät ovat heittäytyneet varovaisiksi. Nyt on se huono hetki, jolloin kaikki keinot on otettava käyttöön – ja oppositionkin voimat valjastettava työhön isänmaan parhaaksi, Kymäläinen lataa.

Samaan aikaan kun suuryritysten irtisanomiset aiheuttavat huolta ja työpaikkojen menetyksiä, on varmistettava että valtion tukitoimet ovat riittäviä pien- ja keskisuurenyrittäjyyden kannustamiseksi, jottei työpaikkoja katoa joka puolelta, ruokolahtelainen Kymäläinen toteaa.

KIRJALLINEN KYSYMYS

Toimista pien- ja yksinyrittämisen kannustamiseksi

Eduskunnan puhemiehelle

Uusia yrityksiä rekisteröitiin tammi-kesäkuussa selvästi vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan yrityksiä rekisteröitiin runsaat 15 200 eli yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uusista rekisteröidyistä yrityksistä yhteensä lähes 90 prosentin osuuden muodostavat yksityiset elinkeinonharjoittajat ja osakeyhtiöt. Rekisteröinnit vähenivät alkuvuonna selvästi etenkin yksityisillä elinkeinonharjoittajilla. Arkikielessä yksityisistä elinkeinonharjoittajista käytetään yleensä nimitystä toiminimi.

On arvioitu, että uusien yksityisten elinkeinonharjoittajien rekisteröityminen on vähentynyt kolmesta syystä.

Ensimmäinen syy on yleisen arvonlisäverokannan nouseminen vuodenvaiheessa 23 prosentista 24 prosenttiin. Yleistä arvonlisäveroa peritään esimerkiksi palvelualoilla ja yksityisistä elinkeinonharjoittajista suurin osa työskentelee juuri tällä alalla.

Toiseksi viime keväänä hallitus teki yhteisö- ja osinkoveron muutokseen liittyviä päätöksiä. Niiden seurauksena henkilöyhtiöiden, eli yksityisten elinkeinonharjoittajien, verotus kiristyy suhteessa osakeyhtiöihin. Yritysmuotojen välillä verotus on erilaistunut.

Kolmanneksi syyksi arvioidaan, että yksityisen elinkeinonharjoittajat ovat pieniä ja kotimarkkinoilla toimivia.

Kotimaan talous on huonossa tilassa, joten moni ei ehkä uskalla perustaa yritystä.

Pienyrittäjien ahdinko siis pohdituttaa. He ja keskisuuret yritykset ovat niitä, joihin työpaikat syntyvät tällä erää – tässä suhdanne tilanteessa. Trendi on huolestuttava, jos pienyritysten perustamiset ovat romahtaneet keskimääräisestä perustamistahdistaan. Eli yksinyrittäjät ovat heittäytyneet varovaisiksi.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus tarkastella uudelleen tekemäänsä yhteisö- ja osinkovero päätöstään, joka eriarvoistaa pieniä yrityksiä suhteessa suuryrityksiin ja

onko hallituksella suunnitteilla ripeitä täsmätoimia pien- ja yksinyrittämisen kannustamiseksi ja suosion lisäämiseksi?

Helsingissä 11 päivänä heinäkuuta 2013

Suna Kymäläinen /sd