Kiinteistökauppaa rajoittamassa – yhteistyöllä!

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

Mielestäni Suomessa kiinteistöjenosto ja -vuokraus tulee kieltää henkilöiltä ja yhteisöiltä, jotka tulevat ETA-maiden ulkopuolelta. Siis juridisilta henkilöiltä, jotka eivät ole asuneet ja maksaneet veroja Suomeen vähintään viittä vuotta. Olen tehnyt lakialoitteen tästä.

Olen tehnyt yhteistyötä suuresti arvostamieni, yli puoluerajoja edustavien kollegojeni kanssa. Keskustan Markku Rossi ja Aila Paloniemi; Reijo Tossavainen (pers) sekä Pertti Hemmilä (kok) ovat olleet loistavia yhteistyökumppaneita.

Uskoin onnistuvamme keräämään aloitteeseen riittävästi nimiä ennen kesän istuntotaukoa.

Nyt nimiä puuttuu yhä kahdeksan, jotta aloitteella olisi valiokunnassa mahdollisuudet nousta käsittelyyn.  Kannattajia on kaikista ryhmistä, paitsi kahden hengen vasenryhmästä. Usean kanssa asia jäi vielä pohdinnan tasolle, joten päätimme olla hätiköimättä ja jatkamme kesän yli koettaen saada aloitteelle vielä eduskunnan enemmistön. Työlästä ja hidasta on, mutta se kannattanee.

Toiveita enemmistön saamiseksi on yhä olemassa, sillä Helsingin Sanomien vaalikoneessa 2011, eduskuntavaalien alla 132 nykyistä edustajaa kertoi kannattavansa rajoituksia. Heistä laskujeni mukaan on yli 50 yhä allekirjoittamatta. Valitettavasti moni vaalikoneessa asiaa puoltanut on nyt kuitenkin muuttanut mielensä. Yli 50 mieltään muuttaneen lukumäärä olisi kuitenkin demokratian kannalta liian hurja luku uskottavaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön alainen saaristoasianneuvottelukunta julkaisi toukokuussa tutkimuksen, jonka mukaan tällä tahdilla Etelä-Karjalassa vuonna 2020 joka kuudes kiinteistö on venäläisten omistama. Tämä tieto on saanut monet aloitteen kannalle, myös monen sellaisen, joka ei asiaa aiemmin ole puoltanut.

Onnistuessamme saamaan lakialoitteen käsittelyyn, se pukkaisi samalla myös Sari Palmin (kd) ja Tossavaisen toimenpidealoitteet samasta ongelmasta käsittelyyn sekä myös Rossin aloitteen. Jostain syystä vain Palm ei ole ainakaan toistaiseksi kirjoittanut aloitetta. Kirjoittamattomana hän toimii omaakin asiaansa vastaan. Kimuranttia.

Työ tärkeän asian puolesta jatkuu. Nyt kuitenkin nautitaan tovi lämmöstä ja toisistamme! Nähdään ja iloitaan kesästä.

Suna Kymäläinen, kansanedustaja (Sdp), Ruokolahti

Kolumni julkaistu maanantaina 1. heinäkuuta 2013 Uutisvuoksessa.