Näyttää vahvasti siltä, ettei ikääntyminen ole trendikästä, ainakaan Sipilän hallituksen mielestä. Päätelmää on vaikea välttää, tarkastellessa toimenpiteitä, joilla hallitus heikentää eläkeläisten ostovoimaa, peruu indeksikorotuksia, korottaa lääkkeiden omavastuurajoja. Nostaa asumis- ja kuljetuskustannuksia. Kunnille taloudenkorjaamiseen lähes ainoaksi keinoksi on tarjottu palvelumaksujen korottamista, eli palvelun käyttäjä maksaa.

Edellisellä hallituskaudella aikaansaatiin laki vanhusten hoidosta. Tuolloin lakiin kirjattiin ensimmäistä kertaa määreet vanhusten inhimillisestä hoidosta. Laki on uusi ja sen vaikuttavuudesta on vasta lyhyt arviointimahdollisuus.

Meistä useimmilla on kuitenkin kokemusta omien läheisten tai tuttavien kautta vanhustenhoidon tilasta. Hoitajat puurtavat minkä ehtivät ja silti vanhusten puhtaanapito, lämpimien aterioiden saanti, ulkoilu tai ympärivuorokautisen valvonnan saanti vaarantuvat tai puuttuu kokonaan. Samaan aikaan korkeat palvelumaksut tuntuvat rahastukselta.

Valvira julkaisi kesän alussa tutkimuksen, jonka tulos oli ihokarvoja nostattava: 93 prosenttia hoiva-alan ammattilaisista oli nähnyt tai kokenut vanhusten laiminlyöntiä ympärivuorokautisessa hoivassa. Laiminlyönniksi lasketaan teko, mutta myös tekemättä jättäminen, joka vaarantaa terveyden tai hyvinvoinnin.

Vallitsevaa asiaintilaa tukee valitettavasti tieto lisääntyneistä valituksista Aluehallintovirastoihin. Valituksista suurin osa on kohdistunut nimenomaisesti hoitajamitoitukseen. Näistä viesteistä huolimatta, hallitus haluaa nyt tiputtaa hoitajamitoitusta.

Näin vaikka myös alan ammattilaisten liitot, esimerkiksi Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Super on omassa selvityksessään viestinyt ongelmista vanhustenhoidossa ja sen hoitajamitoituksessa. Työssä jaksaminen hoitajatyön alimitoituksen takia on suuri ongelma. Ja se ei ainakaan parane lakisääteistä hoitajamitoitusta pienentämällä.

En ymmärrä mistä hallituksen toimissa on kysymys? Pääministeri Sipilä esiintyy vakaasti ja harkitusti kertoessaan kuinka jokaisesta pidetään huolta. Todellisuudessa tilanne vanhustenhoiva-osastoilla ei parane kauniisti puhuen, eikä edes digiloikkaan vannoen. Inhimillinen hoiva vaatii käsipareja.

Käynnissä on kovan linjan toiminta, johon eivät oikein uskalla tai tohdi puuttua edes Sipilän toisinajattelevat puoluetoverit, vaikka nyt todella pitäisi. Sipilä ja kumppanit – jos nyt kuulisitte ja näkisitte todellisuuden – ja pitäisitte hoitajamitoituksen ainakin ennallaan.

Suna Kymäläinen, kansanedustaja

Kolumni julkaistu maanantaina 3. lokakuuta 2016 Uutisvuoksi -lehdessä.