Hämmästykseni oli suuri, kun havaitsin hallituksen pudottaneen ”kakkoskorin” hankkeen, Imatra-Luumäki kaksoisraiteen pois liikennehankkeista. Maakunnan näkökulmasta, alueen toimintaedellytyksistä katsoen päätös on käsittämätön – kehittämishankkeesta hölmöläisten peitonjatkamishankkeeksi. Tällä tarkoitan, että hallituksen nyt kaavailemat 600 miljoonaa euroa perustienpitoon, otetaan suunnitelluista kehittämishankkeista eli meillä kaksoisraiteen rakentamisesta.
Vielä oudommaksi muuttuneen tilanteen tekee, että vaalipiirissämme on kolme ministeriä, joista yksi maakunnastamme ja neljästä liikenne- ja viestintävaliokunnassa istuvasta Etelä-Karjalaisesta kansanedustajasta kolme on hallituspuolueen edustajia. Unohtivatko hallituksen Etelä-Karjalaiset miehet Etelä-Karjalan liikennehankkeet?
Etelä-Karjalan edunvalvonnan tavoitteet liittyvät erityisesti infrastruktuurihankkeiden rahoitukseen. Näitä meidän kärkihankkeitamme ovat jo käynnissä olevan 6-tien korjaus Taavetti-Lappeenranta -välillä lisäksi, muun muassa Luumäki-Imatra -kaksoisraiteen rakentaminen, joten voimavarat tulisi suunnata tämän hankkeen toteuttamisen edistämiseen.
Tärkeää on se, että mahdollisimman moni maakuntamme tavoitteista saadaan mukaan kärkihankkeiksi tulevaan liikennepoliittiseen selontekoon ja toteutettavien hankkeiden koriin. Sitä odottaa matkailun ohessa myös alueellemme investoinut teollisuus, joka tarvitsee hyvää ja kilpailukykyistä logistiikkaa raskaisiin kuljetuksiinsa. Tällaisen kehittämisen olisi voinut olettaa olevan makupala myös uudelle hallitukselle ja hyvin linjassa sen hallitusohjelman kanssa. Kun työtä, työpaikkoja ja investointeja olemme vailla.
Kaksi raidetta Karjalanradalle tarvitaan ennen muuta vientiteollisuutemme takia. Sen toimitusten on oltava satamissa juuri silloin, kun tilaaja haluaa laivausten tapahtuvan. Esimerkiksi Ovakon Imatralla olevan tuotannon kannalta hanke on välttämätön. Myös toimivan ja tehokkaan puuterminaaliverkoston kehittämisen kannalta kaksoisraide poistaisi pullonkaulan.
Eduskunnan syysistuntokausi alkaa viikon päästä. Odotan mielenkiinnolla hallituksen liikennepoliittisen selonteon linjauksia ja kärkihankkeita liikenne- ja viestintävaliokunnan käsittelyyn. Sekä uuden liikenneministerin asiantuntijakuulemista. Pelkän digitalisaation nimeen vannomisen perään ei Suomi tule kuntoon, sillä ei teräs, puu tai sellu liiku yhä lyhyempiä toimitusaikoja hamuaville maailmanmarkkinoille.
Suna Kymäläinen (sd.)
kansanedustaja, Ruokolahti
Kolumni julkaistu 31. elokuuta 2015 Uutisvuoksi -lehdessä.
Jaa tämä artikkeli