Heinäluoman, Kanervan ja Kääriäisen tuki on hyvä merkki

Etusivu,Kansalaisadressi 2007,Kansalaisaloite 2015,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

Heinäluoman, Kanervan ja Kääriäisen tuki on hyvä merkki

Kansanedustaja ja maakauppojen rajoittamisesta EU- ja EFTA-alueiden ulkopuolisien osalta koskettavan kansalaisaloitteen vireille panija Suna Kymäläinen (sd) pitää hyvänä merkkinä laajapohjaista heräämistä maakauppa-asiaan, joka ilmeni Turun Sanomien tiistaisessa haastattelussa.

– Asian kannalta on erittäin tärkeää, että avainasemissa olevat omaksuvat vihdoin tietoa, jota olen vuosia tahtonut välittää. Hyvä, että tieto on mennyt perille nyt myös Heinäluomalle, Kanervalle ja Kääriäiselle. Arvostan heidän kokemustaan, ja heidän näkemyksiään. Toivon heidän nyt pitävän kansalaisaloitteen puolia vaalikentillä, jopa allekirjoitusmahdollisuutta, sillä niistä varmasti tullaan kysymään, ennustaa Kymäläinen.

– Kannustan samalla myös kaikkia muita ehdokkaita lukemaan kansalaisaloitteen perusteluineen läpi. Se on täynnä tietoa, joka on monin osin uutta.

– Turvallisuutemme ei ole leikin paikka ja tietämättömyys tämän luokan kysymyksissä osoittaa tyhmyyttä ja riskinottamista, johon Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa.

Lainsäätäjänä Kymäläinen on havainnut kansalaisaloite-säädöksissä korjattavia epäkohtia. – Palautetta on nyt kuukauden kokemuksella tullut ikääntyviltä kansalaisilta, joilla on vaikeuksia saada kannatusilmoitus tehtyä. Myös Suomen ulkopuolella asuvien kansalaisten, joilla ei ole suomalaisen pankin verkkotunnuksia, on vaikea ilmaista tukeaan. Kuitenkin kansalaisaloitteidenkin pitäisi täyttää tasa-arvoisuuden suhteessa kaikkiin kansalaisiin, Kymäläinen toteaa.

 

Lisätietoja: Suna Kymäläinen 050-512 0526

Turun Sanomien haastattelu litteroituna:

Myös saaristossa tehty kauppoja venäläisille

Tonttikaupoissa voi piillä uhkia

-Tänä vuonna on tullut paljon uusia tietoja ulkomaalaisille myydyistä tonteista. Sattumalta ne eivät kuulosta. Kaupoista olisi tehtävä nyt selvitys, pohtii eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.)

Heinäluoman kanssa samoilla linjoilla olivat Ilkka Kanerva (kok) ja Seppo Kääriäinen (kesk), kun he maanantaina keskustelivat Turussa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Erityisesti venäläisten tekemät hankinnat panivat kolmikon mietteliääksi.

-Tämä on uusi asia turvallisuuspolitiikassa eikä sitä ole syytä vähätellä. Kaupoissa on käytetty bulvaaneja välissä, eikä lopullinen omistaja ole ollut tiedossa. Saaristossa on ostettu maata esimerkiksi Kemiössä puolustusvoimien varikon läheltä. Kävin itse siellä paikalla ja matkailukohteena sitä ryteikköä ei voi pitää, Kanerva kertoi.

Tonttikaupat herättävät huolta erityisesti silloin, jos maata ostetaan maanpuolustuksen kannalta strategisista paikoista. Konkaripoliitikot toivoivatkin, että valtiolle luotaisiin mahdollisuus puuttua mahdollisiin riskitekijöihin ja estää tarvittaessa myynti.

-On säädettävä mahdollisuus puuttua maakauppoihin, jos niillä on puolustusstrategista merkitystä. Puolustus- sisä- ja oikeusministeriöiden olisi selvitettävä tarve lainsäädännön muuttamiselle, Kääriäinen mietti.

Venäläisten tonttikaupat Suomessa eivät ole uusi ilmiö, mutta ne vaikuttavat herättävän nyt enemmän huolta kuin aiemmin.

-Noin 5-6 vuotta sitten valiokunnissa käsiteltiin kauppoja, mutta silloin niitä ei pidetty uhkana. Nyt tonttikaupoista tulee mietteliääksi, Heinäluoma sanoi.

EU-armeija ei innostanut

Maanantain keskustelutilaisuudessa käsiteltiin myös EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin esittämää ajatusta EU:n yhteisestä armeijasta. Ainakaan Kanerva ei innostunut ehdotuksesta.

-On päivänselvää, ettei kenelläkään ole varaa kahteen päällekkäiseen armeijaan. Monet EU:n jäsenmaat ovat jo Naton jäseniä. Nato on Euroopan puolustusratkaisu. Olisi outoa, jos transatlanttinen yhteys Yhdysvaltoihin katkaistaisiin, Kanerva totesi.

Sen sijaan Heinäluoma näkisi mielellään EU:n tiivistävän yhteistyötä puolustuksessa.

-Euroopan on otettava suurempi vastuu omasta puolustuksestaan. Yhdessä tekemällä saataisiin käyttöön enemmän resursseja, hän sanoi.

-Iso virta vie nyt siihen, että Euroopan on oltava enemmän vastuussa itsestään. Enää ei voida olla niin paljon Yhdysvaltojen varassa, Kääriäinen lisäsi.

Suomen mahdollista liittymistä Naton jäseneksi käsiteltiin myös keskustelussa. Kanerva korosti, että Suomen pitää säilyttää mahdollisuus liittyä puolustusliiton jäseneksi.

-Ei ole järkeviä perusteluja sille, että sanoisimme ei kuunaan jäsenyydelle. Suomella on oltava kaikki kortit pelattavissa. Joskus voimme joutua tekemään nopeita ratkaisuja, hän mietti.

Heinäluoman mielestä Suomessa on pohdittava myös sitä, mihin Nato-jäsenyys velvoittaisi.

-Mihin lähtisimme jäsenenä mukaan? Jäsenenä olisimme eturintamassa, jos Naton ja Venäjän välillä olisi konflikti. Parhaiten hoidamme turvallisuuttamme sotilasliiton ulkopuolella, kumppanuuksien kautta, Heinäluoma sanoi.

Turun Sanomat

Ossi Rajala