Hallitus toimii, uudistaa ja korjaa edellisten virheitä

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

Kypros-välikysymyksestä äänestettiin viime perjantaina. Hallitus ei kaatunut 13. yritykseen. Tasaisen vauhdin taktiikalla välikysymyksiä ehtii kertyä 26 kappaletta ennen 16.4.2015, jolloin on seuraavat eduskuntavaalit. Välikysymyksiä, edustuksellisen demokratian kovinta lyömäasetta, tulisi käyttää harkiten, ettei sen teho heikkene. Jo nyt ne kärsivät inflaatiosta ja toimivat vastoin opposition alkuperäistä tarkoitusta: hajottamisen sijasta ne vahvistavat hallitusta.

Hallitus on tehnyt suuria ja merkittäviä päätöksiä Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi ja työpaikkojen syntymisen edistämiseksi. Hallitus on vakauttanut valtiontaloutta, ilman heikoimmassa asemassa olevien ja pienituloisimpiin kohdistuvia leikkauksia. Hallitus on edennyt määrätietoisesti kuntarakenteen uudistamisessa ja asettanut askelmerkit SOTE-uudistukselle, vaikka asia on monisäikeinen ja keskeneräisenä vielä vaikeasti hahmotettava. Myös valtionosuusjärjestelmän uudistaminen on paalutettu ja aikataulutettu sekä synkronoitu edellä mainittujen kokonaisuuksien kanssa. Nämä esimerkit ovat herättäneet opposition hamuamaan valtaa itselleen. Kuuden puolueen hallitus onkin kykenevä suuriin päätöksiin – suuriin uudistuksiin.

Inflaatiota emme kaipaa kansantalouteemme. Asiansa taitamattomasti hoitaneet maat ja pankit ovat ajaneet euron kriisiin, mikä vaatii määrätietoisia päätöksiä. Pakoon juoksemalla asiaintila vain heikkenisi. Lentokoneen oikaisu syöksykierteestä kestää 3,5 kierrosta korjausliikkeen tekemisestä eli korkeutta on oltava riittävästi. Nyt on korjausten aika Suomessa. Emme voi ajaa itseämme pakkorakoon, on toimittava ennakoiden, jotta päätökset ovat ja pysyvät omissa käsissä.

Euroopan neuvoston alainen rahanpesun vastaisia toimia arvioiva asiantuntijakomitea MONEYVAL arvioi raportissaan vuodelta 2011, että esimerkiksi Kyproksella tapahtuu rahanpesua useimmin pankkijärjestelmässä ja kiinteistökaupassa. Rahanpesuriski koskee eniten kansainvälistä liiketoimintaa, jossa lailliseen rahoitusjärjestelmään siirrettyjen varojen alkuperä pyritään häivyttämään. Varojen siirtämistä laittomasta taloudesta laillisen puolelle pyritään rajoittamaan sääntelemällä kaupankäyntiä vierailla valuutoilla, ulkomaista kiinteistöjen omistusta muilta kuin EU-kansalaisilta sekä käteisellä tehtäviä liiketoimia. On hyvä, että toinen ulkopuolinen taho tekee tästä kokonaisuudesta vielä lisäselvityksiä.

Minulle on syntynyt käsitys, että me suomalaiset olemme yksitotisia sääntöjen noudattajia. Hyvä niin. Jotenkin vain on myös vahvistunut käsitys siitä, että olemme liian hyväuskoisia. Samalla on saatu myös todisteita siitä, että Etelä-Euroopan maissa on tietoisesti johdettu harhaan ja oltu noudattamatta sääntöjä. Olemmeko liian sinisilmäisiä näkemään Suomessa tapahtuvaa rahanpesua? Tätä uhkaa ei ole mielestäni riittävästi huomioitu. Sen tähden rajoitukset ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisten kiinteistökaupassa ovat enemmän kuin tarpeellisia.

Suna Kymäläisen kolumni julkaistu maanantaina 22.4.2013 Uutisvuoksi -lehdessä.