
Eduskunnan syysistuntokausi on alkanut, ja ensimmäiset Petteri Orpon hallituksen esitykset on käsitelty eduskunnan täysistunnossa. Jo nyt voimme nähdä, kuinka kylmää kyytiä meille on tulossa. Kuvaavaa hallituksen arvomaailmalle on, että ensimmäisenä esityksenä käsiteltiin vammaispalvelulain lykkäystä.
Vammaispalvelulaki säädettiin viime kaudella pääministeri Sanna Marinin johdolla. Eduskunta hyväksyi esityksen viime keväänä yksimielisesti. Kyseessä on historiallinen uudistus, joka sisältää merkittäviä parannuksia vammaisten ihmisten asemaan. Nyt kuitenkin Orpon hallitus esittää lain voimaantulon lykkäystä vuoden 2025 alkuun saakka. Onkin käsittämätöntä, että hallitus kohdistaa ensimmäiset säästötoimenpiteensä vammaisten perusoikeuksien toteutumiseen.
Suomi on jo kesäkuussa 2016 ratifioinut YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen. Vammaispalvelujen periaatteena on mahdollistaa YK:n vammaisten oikeuksien toteutuminen Suomessa. Kyse onkin ennen kaikkea lailla turvatusta oikeudesta yhdenvertaiseen osallistumiseen yhteiskunnassa.
Suomen tulee viipymättä täyttää kansainväliset velvoitteensa ja varmistaa vammaisten henkilöiden oikeuksien tasa-arvoinen toteutuminen. Silti hallitus lyhytnäköisesti ja ideologisesti hakee säästöjä lykkäämällä vammaispalvelulain voimaantuloa.
Vammaiset ovat yksi heikoimmassa asemassa olevista ihmisryhmistämme. Silti vammaisten oikeudet ja täysipainoinen osallistuminen yhteiskuntaan jäävät meillä Suomessa aivan liian usein toteutumatta. He ovat ihmisiä, jotka eivät kykene yhtä lailla puolustamaan itse omia oikeuksiaan ja valvomaan etujaan.
Sen lisäksi, että vammaispalvelulakia ollaan lykkäämässä, hallituksen tulevat säästötoimet heikentävät vammaisten asemaa useaa kautta. Muun muassa järjestöjen rahoituksen sekä yhteiskunnan eri tukien leikkaukset kohdistuvat myös vammaisiin. Selvää onkin, että hallitus puolustaa ainoastaan yhteiskunnan hyväosaisten etuja: rikkaille suunnitellaan verohelpotuksia samaan aikaan kuin heikoimmassa asemassa olevilta leikataan.
Hallitus on tiedonannossaan todennut sitoutuvansa yhdenvertaisuuden edistämiseen ja syrjinnän torjumiseen. Puheet ja teot eivät kuitenkaan selvästi kohtaa. Vammaispalvelut ovat keskeinen osa ihmis- ja perusoikeuksien toteutumista, eikä niistä tule tinkiä.
Mielipidekirjoitus on julkaistu Etelä-Saimaassa 16.9.2023
Jaa tämä artikkeli