Hallituksen esitykset vahingoittavat saaristoa

Eduskuntatyö,Etusivu,Kirjoituksia,Uutisvirta,Yleinen

Hallituksen esitykset vahingoittavat saaristoa

Liikenne- ja viestintäministeriön suunnittelema kokeilu yhteysalusliikenteen maksullisuudesta sekä hallituksen päätös vene- ja moottoripyöräverosta vahingoittavat saariston elinvoimaa toteavat Varsinais-Suomessa vierailevat SDP:n liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenet.

Saariston asukkaille suunnitellut maksut, myös alkuperäisestä esityksestä lievempinä tuovat lisäkustannuksia jo valmiiksi hankaliin elinsuhteisiin, kun tieverkkoon verrannollinen yhteysalusliikenne muuttuu maksulliseksi. Esitystä on vastustanut aktiivisesti asukkaat, alueen kunnat, maakuntaliitto ja jopa hallituspuolueiden paikalliset edustajat.

– Maksuilla kerätään vain murto-osa alusten kustannuksista, mutta vaurioitetaan paikallisia palveluita, joille saaristo-olosuhteissa ei ole useinkaan korvaajaa. Esitys ei ole kenenkään edun mukainen, sanoo kansanedustaja Satu Taavitsainen.

Lausuntokierroksella oleva esitys vene- ja moottoripyöräverosta on myös saamassa tyrmäävää vastaanottoa. Oikeudenmukaisen verotuksen luominen kirjavalle joukolle kulkuneuvoja, joiden käyttömäärä ja -arvo vaihtelee on osoittautunut hallitukselle vaikeaksi. Veron tuotto valtiolle on jäämässä pahimmillaan miinukselle, veropohjan supistuessa harrastajamäärien laskun myötä.

– Veneilijät ja moottoripyöräilijät ovat iso osa Varsinais-Suomen matkailuelinkeinoa, jota hallituksen suunnittelemat toimet vahingoittavat. Vaikuttaa siltä, että hallituksen tekemät päätökset perustuvat mielikuviin juppiskoottereista ja huvikuunareista. Kansan todellisuus on kuitenkin hieman toinen, toteaa kansanedustaja Suna Kymäläinen.

Maanantaina hallitus veti takaisin ministeri Bernerin esittämän selvityksen Suomen väyläverkon yhtiöittämisestä muiden hallituspuolueiden vastustuksesta.

– Vetoankin varsinaissuomalaisena valtionvarainministeri Petteri Orpoon, olisi mielestäni aika avata silmät näidenkin esitysten kokonaisvaikutuksille, päättää kansanedustaja Katja Taimela.

SDP:n liikenne- ja viestintävaliokunnan ryhmä vierailee tänään Salossa ja huomenna Kouvolassa.