Epävarmuutta ammatilliseen koulutukseen

Etusivu,Kirjoituksia,Kolumnit,Uutisvirta,Yleinen

Haluan vielä onnitella koulunsa päättäneitä ja valmistuneita sekä toivottaa ansaittua ja rentouttavaa kesälomaa.

Suomi on kuulunut pitkään koulutuksen kärkimaihin. Se ei ole sattumaa, vaan on johdonmukaisen ajassa uudistuvan koulutuspolitiikan tulos.

Vetoomuksista huolimatta Sipilän hallitus päätti, että ammatilliseen koulutukseen toteutetaan 190 miljoonan leikkaus joka, kohdentuu yksistään ammatillisen peruskoulutuksen kuntarahoitusosuuteen. Kun hallitus päätti samaisena syksynä luopua takuukorotuksesta, nousevat säästöt 2017 noin 230 miljoonaan euroon.

Kenelläkään – edes linjauksen tehneillä ei tunnu olevan käsitystä seurauksista. Kun lasketaan vanhat vuosille 2014-2016 tehdyt ikäluokan pienentymisestä johtuvat muutokset ja uuden hallituksen työvoimapoliittisiin määrärahoihin sekä niiden rakenteisiin tehdyt säästöt yhteen, on selvää, että menetämme tuhansia aloituspaikkoja. Jos 230 miljoonan rakennesäästöt toteutuvat kokonaan on lisäleikkaus 18 000 aloituspaikkaa. Opiskelijapaikat, koulutusalat ja koulutuspaikkakunnat uhkaavat keskittyä ilman minkäänlaista avoimuutta. Ammatillisen koulutuksen suunnasta päätetään pienellä porukalla suljetussa kabinetissa. Ja kun samaan aikaan on annettu ymmärtää, että kaikki koulutuksen järjestäjät tulevat jatkossa tekemään kaikkea, silloin suuretkaan eivät ole liian suuria kaatumaan. Epäselvää on, mitä kehysriihessä tehdyt linjapäätökset ammatillisen koulutuksen rahoitusmallin muuttamisesta tulevat tarkoittamaan? Hallituksen on syytä tuoda linjaukset aitoon julkiseen keskusteluun, jotta suomalaiset voivat ottaa kantaa siihen, laitetaanko ammatillinen koulutus seuraavaksi yhtiöittämishallituksen vasaran alle.

Koulutuksen alueellinen tasa-arvo kärsii, kun aloituspaikat, koulutusalat ja koulutuspaikkakunnat vähenevät. Aikuiskoulutus uhkaa loppua kokonaan.

Tällä hetkellä hallitukselta tulee liikaa puolivalmiita esityksiä. Päätösten pitäisi perustua huolelliseen valmisteluun, ja niille tulisi hankkia laaja hyväksyntä. Näin muutoksen keskellä olevat ihmiset voisivat kokea turvaa.

Tästä huolimatta vilpitön toiveeni on, että kaikille nyt koulunsa päättäneille löytyy jatkopaikka opiskeluiden tai työpaikan muodossa, vaikka hallitus onkin tuota näkymää sumentanut.

Haluan toivottaa hyvää ja lämmintä alkavaa kesää kaikille lukijoille.

Suna Kymäläinen (sd)

kansanedustaja

Kolumni julkaistu tiistaina 7. kesäkuuta 2016 Uutisvuoksi -lehdessä.