Kesä on ylittänyt jo puolivälin heinäkuustakin. Lapset esittävät ensimmäisiä kommentteja syyslukukauden alun lähestymisestä.

Moni harmittelee kesäloman päättymistä. Kesä ei ole paljon hellinyt lämmöllään, ehkä siksikin tuntuu, että kesän aika käy vähiin. Mutta vielä on kesää jäljellä. Pidä siis mieli kirkkaana ja nauti hetkestä. Syksy upeine väreineen saapuu kyllä ajallaan.

Osallistuin viime viikolla ensimmäistä kertaa Pori Jazzeilla Suomi-areenan keskusteluun. Keskustelun järjestäjänä toimi maanmittauslaitos ja aihe oli minulle tuttu ”kuka omistaa maata Suomessa?”

Luonnollisesti keskustelussa sivuttiin kansalaisaloitettani EU- ja Efta-alueiden ulkopuolelta tulevien kiinteistökauppojen rajoittamisesta. Aloitteen aika käy vähiin. Kannatusilmoituksia voidaan kerätä vain 10. elokuuta saakka ja se on sitten siinä.

Tällä hetkellä kannatusilmoituksia on vajaa 12 500. Tuskastuttavalta tuntuu, kun tiedossa on, että kannatusilmoituksia tulisi olla 50 000, jotta kansalaisaloite tulisi eduskunnan käsittelyyn.

Määrä-ajan lähestyessä pysähtyy useamman kerran miettimään ”mitä vielä voisin tehdä?” Kansalaisaloitteen kohdalla kysymys ei kuitenkaan ole siitä, mitä minä vireillepanijana vielä voisin? Kysymys on siitä, kuka muu vielä voisi?

Yksi ihminen voi allekirjoittaa aloitteen kerran. Jos tätä lukiessa vielä mietit, vetoan voimakkaasti: on viimeinen aika toimia, 10. elokuuta on lähellä, joten allekirjoituksen paikka on nyt.

Suomessa oli vuoteen 2000 saakka toimiva luvanvaraisuuslaki. Sen purkamisen johdosta lakiin syntyi aukkoja, joihin kukaan ei osannut kiinnittää aluksi huomiota. Vuosien saatossa epäkohdat ovat paljastuneet ja on ehdottoman tärkeää muuttaa lakiamme muotoon, etteivät ongelmat lisäänny.

Kysymyksessä ovat strategisesti tärkeät kohteet, turvallisuuspolitiikka, huoltovarmuutemme, museo-kohteet, kansallismaisemamme, järviemme tai meriemme rakentamattomat rannat, ympäristönsuojelu, metsätilat, kaava-alueiden kiinteistöt, yhdyskuntakaavan rapistuminen, verotus, tie- ja vesiosuuskuntien maksut, vastavuoroisuus ja niin edelleen.

Porin keskustelua seuraamassa ollut runsas yleisö oli asian puolella, moni tosin kuuli aloitteesta vasta ensimmäisen kerran. Moni ei vieläkään tiedä aloitteen olemassaolosta. Asia on yhteinen yli puoluerajojen, sukupolvien ja sukupuolien. Ehkä kerrot siitä eteenpäin, sillä aika käy vähiin.

SUNA KYMÄLÄINEN

Kirjoittaja on ruokolahtelainen kansanedustaja (sd.)

Kolumni julkaistu 23.7.2015 Uutisvuoksi -lehdessä.