Agenda EU:n ulkopuolisen maa- ja kiinteistökauppojen rajoittamisesta

Etusivu,Kirjoituksia,Uutisvirta,Yleinen

Ensimmäiseksi toivotan erittäin hyvää vuotta 2013!

Vuoden 2011 lopulla järjestin eduskunnassa miniseminaarin, jonka tarkoituksena oli informoida kollegoja sekä heidän avustajiaan siitä, mistä maakauppojen rajoittamistavoitteissa on kysymys. Mukanani oli Saarijärven aktiivit, jotka moni voi muistaa mm. strategisesti tärkeiden maa-alueiden läheisyydessä olevien maakauppojen esille tuonnista joitakin vuosia sitten.

Markku Rossi jätti keväällä 2012 lakialoitteen, jossa esitti varsin yksi yhteen vuoden 2007 eduskuntaan viemäni kansalaisadressin muodossa viiden vuoden asumisvelvoitetta EU:n ulkopuolisille tahoille, ennen osto-oikeuden syntymistä. Tieto Rossin aloitteesta ei kulkenut ja aloitteen allekirjoittajina oli vain keskustapuolueen edustajia.

Salissa keskustelu aloitteesta oli kuitenkin vilkasta. Lakialoite, jolla ei ole riittävästi allekirjoittajia, harvoin etenee. Asia kuitenkin vaatii järeämpää käsittelyä. Käännyin edustaja Rossin puoleen ehdottaen monipuoluetyöryhmää aloitteen voimaksi.

Olemmekin keränneet eduskunnasta eri puolueiden edustajista koostuvan ryhmän, jossa jokainen vastaa oman puolueensa sisällä nimienkeruusta aloitteen taakse. Lakialoite on lähes sama kuin Rossin alkuperäinen, pienillä lisäyksillä maustettuna.

Tavoitteena oli saada nimienkeruu vauhtiin jo syyskaudella, mutta eduskunnan muut kiireet siirsivät aikataulua alkavaan kevätkauteen.

HS:n vaalikonevastausten mukaan yli 130 kansanedustajaksi valikoitunutta kannatti ehdokasvaiheessa rajoituksia EU:n ulkopuolisten maa- ja kiinteistökauppoihin, mikä mahdollistaa aloitteen taakse jopa eduskunnan enemmistön.

Rajoitteiden vaatiminen ei mitätöi jo toteutuneita kauppoja. Erityisessä tikunnokassa on kunnallistekniikan alueella olevat talot, jotka ovat muuttuneet loma-asunnoiksi. Vakituinen asukas maksaa kiinteistöveroa sekä kunnallisveroa, jolla kunta ylläpitää palvelutasoa sekä kuittaa alkuperäisiä perustamiskustannuksia.

Loma-asukas maksaa vapaa-ajanasunnon kiinteistöveroa, joka ei vastaa vakituisen asukkaan panosta. Tämän vuoksi esitin eduskunnassa, että tulisi tutkia mahdollisuus kolmanteen kiinteistöveroluokkaan, joka tasaisi sekä kunnalle aiheutuvaa kustannusvajetta, että oikeudenmukaistaisi saman kadun varrella olevien osuutta kunnallistekniikan ja infran ylläpidossa.

Asiat vaativat aikansa, eikä hätiköimällä tehdä tulosta. Tehtävää on vielä, mutta homma on hyvässä juoksussa. Olkoon vuosi 2013 asialle myönteinen.

Suna Kymäläinen

Kirjoittaja on ruokolahtelainen

kansanedustaja, sd.

(Kolumni on julkaistu sunnuntaina 6. tammikuuta 2013 Uutisvuoksessa sivulla 3)