Vuokralaiset: Asumistukileikkauksista tehtävä vaikutusarviointi

Ajankohtaista,Etusivu,Yleinen

Vuokralaiset ry esittää, että asumistukileikkauksien vaikutuksista asukkaiden toimeentuloon tehdään jollain aikavälillä vaikutusarviointi. Vaikutusarviointiin on kytkettävä myös muut sosiaalitukien leikkaukset.

– Jäsenistömme edustaa pienituloisia suomalaisia ja asumistukiin tehdyt leikkaukset vaikuttavat heidän taloudelliseen tilanteeseensa merkittävästi. Tilannetta pahentaa myös muihin sosiaalitukiin tehdyt leikkaukset ja arvonlisäveron nosto, mikä korottaa elinkustannuksia entisestään. Vuokralaiset ry vaatii, että asumistuen ja muiden sosiaalitukien leikkaamisen vaikutuksista käynnistetään tämän vuoden lopulla tutkimus ja tarvittaessa arvioidaan tilanne uudelleen tulosten pohjalta, kertoo puheenjohtaja Suna Kymäläinen ja toivoo, että lähihistorian opit muistettaisiin.

– Ei ole lainkaan järkevää uusia 90-luvun alun liian tiukan talouspolitiikan virheitä ja kasata tulevien sukupolvien maksettavaksi jälleen ylisukupolvisen köyhyyden aiheuttamia kustannuksia yhteiskunnalle, painottaa Kymäläinen.

Vuokralaiset ry:n neuvontapuheluihin on tullut entistä enemmän kyselyitä esimerkiksi häätöihin liittyvistä asioista. Asiantuntijat varoittelivat jo ennen leikkauspäätösten tekemistä, että tukileikkaukset tulevat lisäämään asukkaiden maksuvaikeuksia ja häätöjä, myös asunnottomuuden on arvioitu lisääntyvän.

– Yhteiskuntamme elää nyt murrosvaihetta monella tavalla. Ulkoinen turvallisuudentunne on koetoksella sotien ja levottomuuksien takia ja sisäisesti meitä koettelee hallituksen ajama hurja talouskuuri ja politiikka, joka vie meitä kohti luokkayhteiskuntaa. Meillä myös maalataan koko ajan synkkää kuvaa tulevaisuudesta sekä Suomessa että maailmalla. Ei ihme, että lapset ja nuoret voivat huonosti, toteaa Kymäläinen ja korostaa, että kyse on valinnoista.

– Tosiasioilta, kuten käynnissä olevilta sodilta ei voi sulkea silmiään, mutta en usko, että Suomi lähtee taloudelliseen nousuun pelkkää keppiä ja isoja saksia heristelemällä. Nyt tarvittaisiin porkkanoita, jotka luovat ihmisille toivoa paremmasta. Maamme taloudellinen tilanne ei ole niin huono, että tarvittaisiin näin rajuja toimenpiteitä, joita nykyinen hallitus on laittanut toimeen. Monet taloustieteilijät ovat tuoneet esiin, että maltillisempikin säästötahti riittäisi, korostaa Kymäläinen.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Suna Kymäläinen, suna.kymalainen@eduskunta.fi, Vuokralaiset ry

Toiminnanjohtaja Anne Viita, anne.viita@vuokralaiset.fi, Vuokralaiset ry

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.