SDP:n Kymäläinen paheksuu valtionyhtiöiden palkkioiden vastuutonta nostamista – mitä tähän sanoo Purra?

Ajankohtaista,Etusivu,Yleinen

Kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen (sd.) paheksuu vastuuttomia suunnitelmia valtionyhtiöiden johdon palkkioiden nostamisesta. Hiljattain saimme mediasta lukea, että esimerkiksi Fortumin puheenjohtajan vuotuinen palkkio on nousemassa 88 800 eurosta 128 200 euroon, eli nousua on jopa 44 prosenttia.

– Viime kaudella, kun SDP vastasi hallituksessa omistajaohjauksesta, hyväksyttiin omistajapoliittinen periaatepäätös. Palkitsemisen osalta siinä linjattiin, että palkitsemisen tulee olla kohtuullista ja läpinäkyvää. Nyt sitten tällaisena aikana, kun työntekijöiden ja pienituloisten selkänahasta revitään viimeisetkin rippeet julkisen talouden säästöjen vuoksi, päätetään samaan aikaan tämän suuruusluokan korotuksesta valtionyhtiön puheenjohtajan palkkioon. Kysynkin hallitukselta, onko tämä kohtuullista. Millaisen viestin tämä antaa tavalliselle kansalaiselle, Kymäläinen jyrähtää.

Hallitus on tähän mennessä päättänyt lukuisista toimista, joilla tavoitellaan miljardien säästöjä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Toimenpiteet ovat kohdistuneet voittopuolisesti pienituloisiin samalla kun hyvätuloisille on jaettu veronkevennyksiä. Nyt viimeisimpien tietojen mukaan kehysriihessä tavoitellaan ainakin kolmen miljardin euron uusia säästötoimia eli menoleikkauksia ja veronkiristyksiä.

– Mitä Fortumin johdon palkkion nostoon sanoo valtiovarainministeri Riikka Purra, joka ulostuloissaan on korostanut vain ja ainoastaan talouskuria ja vaatii mittavia lisäsäästöjä myös tulevassa kehysriihessä? Pitäisikö hallituspuolueiden keskustella omistajapolitiikan periaatteista ja siitä, mikä on kohtuullista? Vastuullisen valtio-omistajan tulisikin nyt kantaa kortensa kekoon näissä taloudellisissa talkoissa ja estää tämänkaltaiset palkkionkorotukset, Kymäläinen päättää.