SDP:n Kymäläinen: Hallitus syöksee lapsiperheitä köyhyyteen, kun muu maailma viettää köyhyyden vastaista päivää

Ajankohtaista,Etusivu,Yleinen

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen pitää surullisena, että Orpon-Purran oikeistohallitus tuo eduskuntaan ”kaikkien leikkauspakettien äidin” juuri YK:n kansainvälisenä päivänä köyhyyden poistamiseksi. Paketin käsittely aloitetaan tiistaina mm. asumistukileikkauksista, joiden vuoksi monet perheet uhkaavat menettää kotinsa – keskiviikon vastainen yö on myös Asunnottomien yö Suomessa.

Tänään tiistaina hallituksen leikkauslistojen ensimmäistä osaa ryhdytään käsittelemään eduskunnassa. Lähetekeskustelussa ovat esimerkiksi työttömyysturvan heikennyspaketti, indeksijäädytykset ja asumistuen leikkaukset.

– Eduskunnalle annettu armoton lista on syöksemässä peräti 12 000 suomalaista lasta köyhyyteen, leikkaa perheiden ostovoimaa ja sumentaa näkymää tulevaan. Tuntuu lähinnä traagiselta, että tätä kokonaisuutta ryhdytään käsittelemään, kun muualla maassa vietetään asunnottomien yötä ja koko maailmassa YK:n köyhyyden vastaista päivää. Samalla se kertoo surullisella tavalla hallituksen kyvyttömyydestä havainnoida ympäröivää maailmaa, Kymäläinen toteaa. Kymäläinen toimi SDP:n lapsiperheköyhyyttä käsitelleen työryhmän vetäjänä vaalikaudella 2015-2019.

Helsingin Sanomien Kantar-tutkimuslaitoksella teettämän selvityksen mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista pitää hallituksen leikkauksia epä­oikeudenmukaisina. Näin kokee myös esimerkiksi enemmistö perussuomalaisten kannattajista. Kymäläinen ei ole kyselyn tuloksesta yllättynyt.

– Suomalaisuuteen kuuluu vahvana oikeudenmukaisuuden ja kohtuullisuuden tunto. Ihmiset näkevät, että ei ole oikein toisella kädellä ottaa heiltä, joilla jo valmiiksi on vähän, ja toisella kädellä antaa heille, joilla jo ennestään on paljon.

Poistettavissa oleva häpeätahra

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan erityisesti yksinhuoltajien ja heidän lastensa köyhyys on tunnistettu häpeätahra, joka olisi poistettavissa.

– Lapsiasiavaltuutetun mukaan nyt tehtävät sosiaaliturvaleikkaukset tekevät pienipalkkaisesta työstä yhä kannattamattomampaa ja sysäävät ihmisiä passivoivalle toimeentulotuelle, Kymäläinen huomauttaa.

– Tälle epäoikeudenmukaiselle politiikalle ei haettu vaaleissa valtakirjaa. Jopa hallituksen omat vaikutusarviot osoittavat, että leikkaukset tulevat aiheuttamaan kohtuuttomia tilanteita, joita kenellekään ei vaalilupausten mukaan pitänyt koitua. Näyttää kuitenkin, että hallitus pitää silmät ja korvat kiinni, mutta kaasun pohjassa leikkauslistojensa kanssa – ja velanotto vain kiihtyy, vastoin kaikkia lupauksia.