SDP:n Kymäläinen: Hallitus ei vastaa kotitalouksien huoliin sähkön hinnasta

Ajankohtaista,Etusivu,Yleinen

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) vaatii hallitusta tilille rikkomastaan lupauksesta hillitä kotitalouksien sähkön hintaa.  

– Vielä viime talvena kokoomus lupasi kotitalouksien sähkölaskuja suitsivia toimia, mutta helpotuksia ei ole luvassa. Sen sijaan väläytellään pakkotoimina toteutettavia kiertäviä sähkökatkoja, Kymäläinen sanoo pöyristyneenä.

Viime talvena sekä Kokoomus että Petteri Orpo kauhistelivat tviiteissään (14.12.2022) kotitalouksia ahdinkoon ajavia hirvittäviä pörssisähkön hintoja. Orpo muun muassa kuvaili tilanteen olevan kodeille ”kestämätön”, vaati pörssisähkön ”järkyttäviä” 60–70 sentin kilowattituntihintoja kuriin ja kertoi odottavansa hallitukselta konkreettisia toimia.

– Tuossa tilanteessa Marinin hallitus tuki kansalaisia sähkölaskuissaan. Sen sijaan viime viikolla kilowattitunnin hinta huiteli jopa yli 2 eurossa, mutta tämä hallitus seisoo tumput suorassa ja puhuu lämpimikseen. Tätä asiaa on todellakin ollut aikaa miettiä ja suunnitella, mutta vaikuttaa siltä, että talvi yllätti hallituksen, lataa Kymäläinen.

Vielä elokuussa energia-asioista vastaava ministeri Kai Mykkänen arvioi IS:n haastattelussa, että väliaikainen hintakatto voitaisiin ottaa käyttöön kriisitilanteessa, jossa sähkön käyttäjähinta nousisi yllättävän häiriön takia kymmenkertaiseksi suhteessa tuotantokustannuksiin. Eilen hän totesi MTV Uutisextralle, että hallituksen valmistelemaa hintakattoa käytettäisiin vain ”poikkeustilanteissa”.

– Jos Mykkäsenkin tänään Ykkösaamussa ”poskettomaksi” kuvailema viime perjantain sähkönhinta ei ole kotitalouksille kriisi- tai poikkeustilanne, niin mikä on, kysyy Kymäläinen.

Orpon hallitus aikoo suitsia sähkön hintaa mm. kapasiteettimekanismilla ja säätövoiman määrän lisäämisellä.

– Näiden keinojen käyttöönotto vie vuosia aikaa, mutta kansalaiset tarvitsisivat apua nyt. Eivät he halua kuulla ministeriltä, että avun sijaan heiltä aiotaan katkaista tarvittaessa suunnitelmallisesti sähköt, Kymäläinen korostaa.