Hallitus on viimeiset puolitoista vuotta toistellut ymmärtävänsä Itä-Suomen vaikeaa asemaa. Hiljattain se lähetti lausuntokierrokselle ehdotuksensa itäisen Suomen ohjelmaksi, joka sisältää paljon korulauseita, mutta tuskin lainkaan konkretiaa. Ymmärrettävästi pettymys on ollut valtaisa.
Pääministeri Marinin kauden valtiosihteerityöryhmä esitteli yli kaksi vuotta sitten omat konkreettiset suosituksensa itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi ja kilpailukyvyn kehittämiseksi muuttuneessa tilanteessa. Nyt hallitus on tässäkin asiassa hukannut edeltäjänsä perinnön.
Muodostamisestaan lähtien hallitus ja pääministeri Orpo on luvannut tilanteeseen helpotusta. Nyt kuitenkin näemme, että rahaa ja aitoja investointeja ei ole tarjolla. Ohjelmassa mainitut toimet sisältävät lähinnä jo vireillä olevia asioita ja eri asioiden selvittämistä.
Käytännössä hallituksen toimet päinvastoin heikentävät vaikeaa tilannetta. Sairaalaverkkoa karsitaan, arjen palveluita heikennetään ja samaan aikaan vaikeutetaan koulutetun työvoiman saatavuutta tulevaisuudessa toteuttamalla mittavat leikkaukset ammatilliseen koulutukseen. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa Sampon rahoituksen leikkaus on valtaisa. Sen henkilöstövaikutukset irtisanomisina ja lomautuksina voivat yltää 40 henkilötyövuoteen. Oppilaiden määrässä säästöt johtavat jopa 449 opiskeluvuoden vähentämiseen. Lisäksi aikuiskoulutustuen lakkautus vaikeuttaa uudelleenkouluttamisen mahdollisuuksia. Näinkö hallitus tukee maakuntien elinvoimaa ja työllisyyttä?
Muiden heikennysten lisäksi hallitus ei myöskään tee mitään edistääkseen esimerkiksi puhelimien kuuluvuutta itärajalla 3G-verkkoa ajettaessa alas, vaikka toimivat viestinverkot ovat jokaisen perusoikeus. Valitettava totuus on, että hallitus on jättänyt itäisen Suomen oman onnensa nojaan. On turhauttavaa seurata oppositiosta, kun alueen hallituspuolueiden kansanedustajat eivät saa tuloksia aikaan.
Itä-Suomen ääni tulee saada kuuluviin päätöksenteossa. Maakunnat ovat esittäneet visioitaan ja tavoitteitaan Itä-Suomi-ohjelmaan, mutta valitettavasti ne on prosessin aikana karsittu pitkälti pois. Itä-Suomen aluekehitys pitää saattaa muun maan tasolle. Korulauseita, tyhjiä sanoja ei enää tarvita. Nyt jos koskaan on aika konkreettisille toimille ja investoinneille.
Suna Kymäläinen
Kansanedustaja (sd.), Lappeenranta
Kirjoitus on julkaistu Etelä-Saimaassa 27.11.2024
Jaa tämä artikkeli