Hallituksen eriarvoistavalle ja lapsiperheköyhyyttä lisäävälle linjalle on vaihtoehto

Ajankohtaista,Etusivu,Yleinen

Hallitus toteuttaa tällä vaalikaudella mittavia leikkauksia valtiontalouteen. Suuri ongelma on, että hallitus ei tunnu tunnistavan ihmisten hätää. Säästötoimenpiteet osuvat kaikkein kovimmin juuri pienituloisiin, ja useimmiten samaan talouteen kohdistuu useita eri leikkauksia samaan aikaan, jolloin käytettävissä olevat tulot pienenevät merkittävästi.

Monissa kotitalouksissa kärsitään aitoa hätää arjen kustannusten kanssa. Erityisen huolissani olen lapsiperheiden toimeentulosta ja lisääntyvästä lapsiperheköyhyydestä.

Pääministeri Orpo lupasi, että keneltäkään ei vaadita kohtuuttomia. Perheet ovat kuitenkin tällä hetkellä kovilla. Kotitalouksien ostovoima on heikentynyt, ja samaan aikaan hallitus leikkaa niin sosiaaliturvasta ja sote-palveluista kuin myös järjestötoiminnasta. Yhtälönä tämä on monille perheille katastrofaalinen sekä puhtaasti talouden että laajemmin hyvinvoinnin ja esimerkiksi mielenterveyden näkökulmasta. Lyhytnäköiset säästöt johtavat pidemmällä aikavälillä moninkertaisiin kustannuksiin.

SOSTE:n viimevuotisten laskelmien mukaan jopa 17 000 uutta lasta joutuu hallituksen toimien myötä kokemaan köyhyyttä, ja yhä useampi suomalainen joutuu turvautumaan toimentulotukeen. Lapsena koettu köyhyys estää lapsen oikeuksien toteutumista ja voi tunnetusti johtaa vakaviin ongelmiin myöhemmin elämässä. Aikuisena köyhyydessä kasvaneet ovat muita alttiimpia erilaisille terveydellisille haasteille, mielenterveys- ja päihdeongelmille sekä syrjäytymiselle.

Tällä viikolla eduskunnassa on käyty keskustelua opposition vaihtoehtobudjeteista. SDP:n vaihtoehto puolustaa arjen palveluita, vahvistaa kasvua keventämällä pieni- ja keskituloisten verotusta ja tasapainottaa taloutta oikeudenmukaisesti.

SDP parantaisi lapsiperheiden toimeentuloa muun muassa nostamalla työtulovähennyksen lapsikohtaista korotusta. Näin voitaisiin paremmin tukea lapsiperheitä ja parantaa huoltajien kannustimia työntekoon. Erityisen haavoittuvassa asemassa köyhyyden kokemusten näkökulmasta ovat yksinhuoltajaperheissä asuvat lapset, joten yksinhuoltajien työtulovähennyksen tulisi olla korkeampi. SDP myös peruisi ja kohtuullistaisi monia hallituksen sosiaaliturvaleikkauksia, millä olisi merkittäviä vaikutuksia monen ostovoimalle.

Hallitus perustelee monia toimenpiteitään tulevien sukupolvien edulla. Voidaan kuitenkin kysyä, onko hallitus unohtanut täysin nykyiset lapset ja nuoret. Kurjistamistoimien sijaan tarvitsemme myös kasvutoimia ja aitoja panostuksia tulevaisuuteen. Eriarvoisuuden ja köyhyyden lisääntyminen Suomessa tulee pysäyttää.

Suna Kymäläinen

Kansanedustaja (sd.), Lappeenranta

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kolumni on julkaistu Itäsuomalainen-lehdessä 28.11.