Arjen kustannusten nousu ja palveluiden heikkeneminen tulee estää

Ajankohtaista,Etusivu,Yleinen

Pian hallitus kokoontuu jälleen kehysriiheen ja päättää julkisen talouden suunnitelmasta tuleville vuosille. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että tavallisen ihmisen arki unohtuu ministereiltä näitä päätöksiä tehtäessä. Pieni- ja keskituloiset ovat vaikeiden aikojen edessä.

Ei riitä, että hallitus on jo leikannut esimerkiksi asumistuista ja nostanut lääkkeiden hintaa verotuksen kautta. Näidenkään leikkausten yhteisvaikutuksia ei arvioitu. Nyt väläytellään jo useamman ministerin taholta leikkauksia eläkkeisiin esimerkiksi indeksijäädytyksillä. Eläkeläiset elävät jo nykyisellään hyvin pienten tulojen varassa. Jos eläkkeet eivät seuraa hintojen nousua, käytettävissä olevat tulot pienenevät pienenemistään. Tämä yhdistettynä muihin jo tehtyihin leikkauksiin on eläkeläisten näkökulmasta kohtuutonta. Lisäksi vaarana on esimerkiksi ruuan hinnan nouseminen, jos arvonlisäverotusta korotetaan.

Valtiovarainministeri Purra (ps.) on totisesti omaksunut johtamansa ministeriön linjan. Vaalilupaukset on kauan aikaa sitten unohdettu, ja tärkeintä tuntuu olevan leikkaaminen mahdollisimman rankalla kädellä, viis seurannaisvaikutuksista. Pääministeripuolueelle tämä linja tuntuu sopivan paremmin kuin hyvin.

Viime viikkoina on keskusteltu paljon myös sairaalaverkon karsimisesta, jota hallituksen asettama työryhmä kevään korvalla esitti eräänä keinona sosiaali- ja terveysmenoissa säästämiseen. Vastuuministeri Juuso (ps.) ei myöskään eduskunnan kyselytunnilla pystynyt vastaamaan kysymykseen siitä, aikooko hallitus toteuttaa työryhmän esitykset. Minä ja puolueeni emme hyväksy sairaalaverkon karsimista. Tällainen päätös vaarantaisi palvelujen saatavuuden. Esimerkiksi meillä Kaakkois-Suomessa saattaa jo nykyisellään joutua matkustamaan jopa 150 kilometrin matkan keskussairaalapalvelujen perässä. Jos sairaalaverkkoa entisestään karsitaan, mitä tämä tarkoittaa potilasturvallisuuden kannalta?

Hallitus perustelee kaikkia toimiaan tulevien sukupolvien hyvinvoinnilla, mutta samalla unohtaa nykyiset sukupolvet! Mitä hallitus tekee nykyisten sukupolvien, etenkin nuorten, hyvinvoinnin edistämiseksi ja sitä kautta paremman tulevaisuuden takaamiseksi? Tällä menolla meillä on hallituskauden päätteeksi enemmän sairaita sekä entistä pahemmin voiva nuoriso, joista kasvaa entistä ahdistuneempia aikuisia.

Suna Kymäläinen, kansanedustaja (sd.), eurovaaliehdokas, Lappeenranta

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Saimaassa 13.4.2024.