Kymäläinen iloitsee lisäpaikoista

Etusivu,Kirjoituksia,Uutisvirta,Yleinen

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen iloitsee Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulujen saamista yhteensä 120 lisäpaikasta. – Todella positiivinen juttu. Yliopistolle 80 uutta aloituspaikkaa ja Kymenlaakson ammattikorkeakoululle 20 sekä Saimaan ammattikorkeakoululle 20. Tämä päätös auttaa hakijasumien purkamisessa ja pidentää osaltaan työuria, Kymäläinen iloitsi.

– Ensi vuodelle lisäykset ovat 78, 35 ja 20 opiskelijapaikkaa, yhteensä 133. Nämä vahvistavat samalla seutukuntamme koulutusomavaraisuutta merkittävästi, Kymäläinen jatkoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi hakijasuman purkamiseen yhteensä 3000 aloituspaikkaa vuosille 2014 ja 2015. Yliopistoille ja ammattikorkeakouluille myönnettiin näistä aloituspaikoista lähes yhtä paljon. Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd) tekemä päätös perustuu korkeakoulujen itsensä tekemiin ehdotuksiin.

Nyt myönnetyt lisäopiskelupaikat vuosille 2014 ja 2015 ohjattiin alueellisesti kattavasti niille aloille, joissa opiskelijoiden työllistyminen on hyvää ja osaavasta työvoimasta kysyntää. Lisäksi aloituspaikkoja annettiin kasvua ja kilpailukykyä edistäville aloille. Aloituspaikkoja lisättiin erityisesti sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin, lääkärien ja sairaanhoitajien koulutuksiin sekä kaupalliselle ja tekniselle alalle.

Myönnetyt lisäaloituspaikat hakijasuman purkamiseen vahvistavat korkeakoulujen omia strategisia aloja. Tehty päätös vahvistaa myös alueiden elinvoimaa ja työvoiman tarjontaa. Ennen kaikkea tehty päätös hakijasuman purkamisesta on oikeudenmukainen ja helpottaa niiden opiskelijoiden, jotka eivät ole päässeet opiskelemaan korkeakouluihin aiemmin, tulevaisuuden mahdollisuuksia palvella suomalaista yhteiskuntaa korkeasti koulutettuina.

Hallitus on varannut hakijasuman purun toteuttamiseen yhteensä 123 miljoonaa euroa sisältäen opintososiaaliset edut. Summa on merkittävä lisäpanostus korkeakoulutukseen vaikeana taloudellisena ajankohtana.